Духовно развитие: Пътят към по-съзнателен живот

Балансираният живот изисква не само да се грижим за нуждите на тялото, чувствата и съзнанието, но също и за духа

Духовно развитие: Пътят към по-съзнателен живот

Ана Йовчева обича да пишe – това успокоява търсещата ѝ природа и подрежда вътрешния ѝ свят. Чувства се най-удовлетворена, засягайки теми, които вълнуват не само нея, а и още други любопитни човеци. Както тя казва: "За какво сме създадени, ако не за да си помагаме?” 

Обича да споделя, както и да да провокира хората да се замислят. Да не гледат на нещата само от едната им страна, а да изследват. Да търсят най-доброто в живота и да започнат да дават повече от себе си.

Ана ще бъде гост на Jenite.bg през целия месец септември и всеки понеделник ще ви разкрива близките до светоусещането си теми, сред които и днешната - его, или тази част от нас, която някои приемат като враг. Но всъщност, то може да ни бъде приятел, стига да съумеем да го укротим. 

Това е процес на вътрешното пробуждане и осъзнаване на най-дълбоката ни същност. Означава да се извисим над простото съществуване и да разберем универсалните истини, да излезем извън рамките на ума и егото, осъзнавайки кои всъщност сме.

"Духовно развитие" наричаме изчистване на нашите погрешни и нереални представи, мисли, вярвания, идеи и превръщането ни в по-съзнателни хора, които са пробудени за собственото си съществуване. То разкрива вътрешния ни дух, който винаги е присъствал в нас, но е бил скрит от егото.

Духовното развитие е важно и необходимо за всеки от нас, не само за хората, търсещи просвещение и избрали да живеят в уединение на далечни места. С откриването на това кои всъщност сме, ние възприемаме различен поглед към живота. Учим се как да не позволяваме на външни обстоятелства да влияят на вътрешните ни убеждения и на същността ни. Проявяваме хладнокръвие и безпристрастност, преоткриваме вътрешната си сила и издържливост. Всички те са безценни елементи на нашето съществуване и израстване.

Духовно развитие не означава да избягаме от задълженията си, да се държим странно или да се превърнем в непрактични хора. Това е процес, чрез който ставаме по-силни, по-щастливи и по-отговорни.

Балансираният живот изисква не само да се грижим за нуждите на тялото, чувствата и съзнанието, но също и за духа. Затова в следващите редове ще споделя една 7-дневна практика, която се оказа великолепна за мен и стана част от живота ми. Надявам се да подейства също толкова добре и на вас.

Първият ден е посветен на мълчанието

Духовно развитие: Пътят към по-съзнателен живот

Докато преминаваме през многото ангажименти за деня, отмятаме купища работа за вършене или влизаме в различни взаимоотношения, сякаш неусетно времето минава, а ние все нещо вършим, разговаряме с кой ли не и т.н.

Е, през този ден ще трябва да се научим да мълчим – не напълно, но да сведем разговорите до минимум и да отговаряме по възможно най-краткия начин. Тип "Да. Не. Не знам”. И докато мълчим, останалите ни сетива се изпълват с различни сигнали и информация за хората, ситуациите, малките неща.

Тогава започваме да забелязваме удивителни неща, които не сме виждали, докато сме препускали припряно или сме разговаряли за какво ли не с останалите. Може да се каже, че този метод "ни отваря очите”.

Духовен фокус през втория ден: благодарност

Духовно развитие: Пътят към по-съзнателен живот

Изобилието е неизбежен резултат от проявата на благодарност. Когато сме истински благодарни за всичко в живота си, Вселената ни дава съответния отговор – още неща, за които да сме благодарни. Това е уникален природен закон, както този за гравитацията.

Същото важи и за всичко, от което се оплакваме или отказваме да приемем. През този ден на духовно развитие изпълнете душата си с благодарност към всичко заобикалящо ви - както към хубавото, така и към не чак толкова приятното. И тук не става дума просто да повтаряте някакви мантри с "благодаря”, а да го почувствате в сърцето си, да изпълните реалността с оценяване. Тогава благодарността ще се появи като естествен резултат.

Духовно развитие през третия ден: кодът е Любов

Духовно развитие: Пътят към по-съзнателен живот

Тя е най-голямата истина на съществуването ни, а да бъдем изпълнени с това прекрасно чувство е най-хубавият начин да се докоснем до същността си. Може би най-важният урок, който трябва да усвоим всички хора, е да се научим как да обичаме.

През този ден забравете за всякакви маски, бариери или защитни стени, които всички ние изкуствено си създаваме по какви ли не причини. Оставете крехката врата към сърцето си отворена, дайте възможност на вътрешната си нежност и ефирност да докосне останалите. И ще видите как те ще ви "заговорят” на същия език. Усещането е невероятно!

Четвъртият ден преминава под знака на позитивното
Мислите ни генерират вибрации, които отразяват качеството на нашата реалност, а тя е пряко отражение на вътрешното ни Аз. През този етап на духовно развитие се опитайте внимателно да следите какво се върти в съзнанието ви и въведете нови модели на позитивно и утвърждаващо мислене.

Когато забележите, че започвате да се изпълвате с неприятни мисли, не бързайте да се обвинявате или да се ядосвате. Погледнете от другата страна на монетата, където лежи положителното и усетете цялата му сила. След това тръшнете вратата под носа на лошите мисли и ги оставете да скитат другаде, но не и във вашето съзнание. Тази практика ще ви направи по-уверени. Помнете, че щастието е в самите нас.

Нека петият ден е изпълнен с щедрост
Колкото повече споделяме, толкова повече имаме. Най-голямото приложение на нашето духовно развитие се изразява в това колко ни е грижа за другите и дали сме в състояние да се отклоним от пътя си, за да ги повдигнем, ако са паднали. Точно това е акцентът през този ден.

Проявете креативност и измислете различни начини да оказвате подкрепа. Това ще ви напомня винаги кои сте и по естествен начин ще създаде вълна от любов и удовлетворение, която ще се разпространи и умножи край вас.

Шести и седми ден
Духовният фокус през шестия ден е прилагането на всичко казано дотук едновременно, а седмият ден е за почивка.

Ако повторите цикъла няколко пъти, това ще се превърне във ваш начин на живот – по-възвишен, по-щастлив и по-удовлетворяващ.

Духовното развитие е рождено право на всеки. Това е ключът към живот сред щастие и хармония в съзнанието и проява на великолепната сила на вътрешния дух. Нивото на проявление на тази духовност зависи от това до колко тя е близо до повърхността или е повече скрита от мисли, вярвания, его, отрицателни навици. А вие готови ли сте да я покажете наяве?

А ако тази статия ви е била интересна и искате да следите гостуването на Ана, присъединете се към Jenite.bg във фейсбук!

14 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



19
Не е посочен 18.09.2013|13:25
бла бла бла. Празни приказки. Психолози отдавна се произнесоха, че позитивното мислене и глупост, защото не е полезно. Прави ни олигофрени.
18
Не е посочен 18.09.2013|10:53
Балансираният живот изисква не само да се грижим за нуждите на тялото, чувствата и съзнанието, но също и за духа Е, това някак се подразбира ми се струва на мен!
17
Не е посочен 17.09.2013|18:58
Много мразя такива съвети - толкова са ми превзети....
16
Не е посочен 17.09.2013|16:05
На мен също и ще я следя с интерес.
15
Не е посочен 17.09.2013|16:03
Споделя интересни неща.
14
Не е посочен 17.09.2013|15:57
"Балансираният живот изисква не само да се грижим за нуждите на тялото, чувствата и съзнанието, но също и за духа" - Всъщност най-трудното нещо в този живот е да бъдеш балансирана личност и като цяло да търсиш баланс във всичко
13
Не е посочен 17.09.2013|15:53
Чудесен позитивен материал! Харесва ми поредицата за личностно развитие, имаме нужда от подобно нещо
12
Не е посочен 17.09.2013|15:53
" Може би най-важният урок, който трябва да усвоим всички хора, е да се научим как да обичаме." - Така е! Това наистина е основния ни път на нас човечиците, без любов сме загубени во веки.
11
Не е посочен 17.09.2013|15:43
Ама някои хора имат нужда от леко побутване, за да рефрешна страницата от живота си и да продължат напред по-щастливи.
10
Не е посочен 17.09.2013|14:44
С правила според мен хич не се живее лесно!
9
Не е посочен 17.09.2013|14:26
Защото всички се страхуваме да не бъдем наранени, отхвърлени и прочие... Ама така пропускаме и много приятни неща, които могат да ни се случат.
8
Не е посочен 17.09.2013|12:59
Понякога никак не е лесно да ги спазваш тия правила.
7
Не е посочен 17.09.2013|12:54
Човек трябва да излъчва положителна енергия и да се грижи за духовното си израстване, в последно време обаче сме се превърнали в много материални същества.
6
Не е посочен 17.09.2013|12:41
Няма начин да се случи без да има духовно израстване.
5
Не е посочен 17.09.2013|12:08
Никак няма да ми е лесно да издържа именно на първия ден.
4
Не е посочен 17.09.2013|10:48
Много добри съвети наистина, вярно е, че щастието е вътре в нас и именно ние избираме да бъдем щастливи или не.
3
Не е посочен 16.09.2013|19:21
И на мен ми допадна.
2
Не е посочен 16.09.2013|19:03
Много интересна статия.
1
Не е посочен 16.09.2013|16:56
Страхотни съвети! Наистина, когато човек отвори сетивата си за хубавите неща в този живот, те по някакъв начин му се връщат.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay