Езика на тялото: как да изглеждате уверени

Езика на тялото: как да изглеждате уверени

Езикът на тялото е мощен и ефективен метод за комуникация и предаване на съобщенията по фин начин. Всъщност езикът на тялото е също толкова силен, колкото думите, и още повече, ако успеете да ги комбинирате правилно. С нашата поза, жестове и движения можем да убедим другите, че сме уверени, дори ако в дълбочина всъщност се чувстваме малко нервни или уморени. Независимо дали искаме да оставим най-доброто впечатление на следващата ни среща или на следващото интервю за работа, обръщането на внимание на езика на тялото ни е ключът.

1. Правете възможно най-голям контакт с очите

Според автора Майкъл Елсбърг, експерт по езика на тялото, зрителният контакт е един от най-важните и мощни инструменти, когато става въпрос за взаимодействие лице в лице с друг човек. Поддържането на правилен контакт с очите означава честност, искреност, достъпност, внимателност и готовност за изслушване. Просто трябва да внимавате да не прекалявате.

Гледането встрани, надолу или нагоре, означава несигурност.

2. Наведете се леко напред

Докато провеждате разговор с друг човек, може да помислите за стойката си. Това е особено важно, ако сте седнали, тъй като навеждането напред наистина може да промени нещата. Навеждането напред показва на другия, че обръщате внимание и че се интересувате от това, което говори. В същото време такава поза изпраща съобщение за самочувствие, като намалява или премахва бариерите между вас и вашия събеседник.

От друга страна, накланянето назад увеличава разстоянието между вас и другия човек, показвайки липса на интерес или внимание.

3. Дръжте главата си изправена

Обикновено хората, които ходят с наведена глава или които навеждат глава, когато говорят с друг човек, са интроверти. Тези пози също често се тълкуват като липса на самочувствие или самоувереност. Ако някой ходи или говори с другите с вдигната глава, това ще го накара да изглежда като сигурен, уверен и горд човек.

В крайна сметка всичко се свежда до факта, че такива пози също означават откритост и честност, защото човекът не крие нищо и не се страхува да бъде кристално ясен.

4. Приемете изправена и отворена поза

От съществено значение е да обърнете внимание на стойката на тялото си, особено когато сте изправени пред важни предизвикателства, като среща или интервю за работа. Ако искате да предадете увереност, стойката ви трябва да е права и да изглеждате отпуснати. Можете да направите това, като сложите раменете назад и главата си нагоре. По този начин ще изглеждате едновременно спокойни, но уверени в себе си. Прегърбената, напрегната поза, с раменете напред и главата надолу, създава обратното впечатление: несигурност, срамежливост и нервност.

От друга страна, когато говорим за отворена поза, говорим за това да държите краката си леко раздалечени. Това важи и за ръцете ви, защото това показва, че сте отворени и обръщате внимание на това, което другият казва. За разлика от това, затворена поза, с кръстосани ръце или крака или много близо една до друга, означава обратното.

5. Ориентирайте краката си към човека, с когото говорите

Въпреки че може да изглежда като прост детайл, дори донякъде незначителен, стойката и ориентацията на краката ви, когато говорите с другите, също са важни. Не забравяйте, че всичко, което правите с тялото си, всъщност предава послание и краката не са изключение.

Смята се, че повечето хора са склонни да насочват краката си към хората, с които най-много се идентифицират, като най-добрия приятел или някой, когото смятат за лидер. Въз основа на това, в идеалния случай, трябва да поддържате краката си подравнени, като същевременно поддържате изправена стойка. Това е добър начин да предадете, че се интересувате от другия човек. Тази поза също ви кара да изглеждате по-уверени в себе си. 

6. Усмихнете се леко

Според проучване, проведено от невролози, хората, които показват малка усмивка заедно с леко повдигане на веждите си, когато разговарят с някого, са склонни да генерират по-голямо съчувствие и доверие в събеседника си.

Като цяло, когато търсим подкрепа или се опитваме да установим комуникация с другите, ние търсим някой, който изглежда приятелски настроен и готов да изслуша, а не човек, който изглежда изнервен и отегчен. Ето защо такива прости жестове всъщност могат да направят много, когато разговаряте с другите.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay