Ето върху кои протеини се фокусира средиземноморската диета

Ето върху кои протеини се фокусира средиземноморската диета

Протеинът е съществена част от всяка диета, включително и средиземноморската диета. Въпреки че се основава върху растителни продукти, в този хранителен режим вие всъщност можете (и трябва!) да консумирате месо. За да се възползвате напълно от предимствата на средиземноморската диета, обаче, трябва да внимавате с избора си.

Първо, нека поговорим за това защо протеинът заслужава място във вашата чиния. Протеините са особено важни, защото помагат при производството на ензими, хормони, невротрансмитери и антитела в тялото. Протеините също така помагат за растежа и възстановяването на клетките на косата, кожата, мускулите, костите и вътрешните органи. По принцип, протеинът играе много важна роля в много от нещата, които тялото ви прави.

Макар че почти няма храна, която да е забранена в средиземноморската диета, добре е да избягвате протеини като говеждо и свинско месо. Или поне да не ги консумирате повече от веднъж седмично. Наситените мазнини се намират в големи количества в масло, свинско, говеждо, агнешко и преработени меса като бекон и наденица, колбаси и т.н. Прекомерният прием на наситени мазнини е свързан с по-висок риск от хронични заболявания и някои видове рак. 

Това е една от причините, поради които средиземноморската диета е свързана с по-ниска честота на заболяването, защото за разлика от някои други диети, при нея протеините не вървят ръка за ръка с наситените мазнини. Ето какво да търсите по време на следващото си пазаруване:

1. Риба и морски дарове

Рибата и другите морски дарове като скариди и миди са вероятно най-често срещаните протеини в средиземноморската диета. В допълнение към осигуряването на протеин, някои по-тлъсти видове риба са също здравословни източници на омега-3 мастни киселини. Тези мазнини са особено полезни за здравето на мозъка и сърцето. Когато избирате морски дарове, избирайте сьомга, сардини, скумрия и риба тон, за да си осигурите протеини и здравословни мазнини.

2. Птиче месо

Птиците обикновено включват пиле, пуйка и патица, но могат да бъдат всякакъв вид птици, на които се наслаждавате. Повечето птици са относително слаби и имат ниски нива на наситени мазнини в сравнение с червеното месо и свинското месо. В средиземноморската диета искате да увеличите консумацията на ненаситени мазнини и да ограничите консумацията на наситени мазнини, така че пилешките гърди или печената пуйка са страхотен избор.

3. Яйца

Яйцата са друг отличен източник на протеини, защото те съдържат допълнителни витамини и минерали. Когато правите омлет с пълнеж от зеленчуци, не спестявайте жълтъците. Яйчните жълтъци са богати на витамини А и D и някои антиоксиданти, които са полезни за здравето на очите.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!  

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay