Ето защо ви прилошава, когато пътувате и как да го избегнете

Ето защо ви прилошава, когато пътувате и как да го избегнете

Прилошаването по време на пътуване или т.н. кинетоза е доста неприятно изживяване и може да съсипе цялото пътуване. Но защо се случва? И има ли начин да го избегнете? 

Защо ни прилошава?

Пътуването с кола е част от ежедневието на много хора, така че ако сте от хората, на които им става лошо, когато пътуват, това може да бъде сериозен проблем. Тази чувствителност към движение, която води до физически дискомфорт, известна като кинетоза, е състояние, което причинява повече проблеми при някои хора, отколкото при други.

Въпреки че няма точно обяснение за това явление, най-разпространеното обяснение е, че причината е дисбалансът между сетивните възприятия, тоест разликата между това, което чувствате, и това, което виждате. Това води до гадене, повръщане, изпотяване, стомашен дискомфорт и т.н. 

Докато вестибуларната система, отговорна за регулирането на усещането за движение и баланс, информира централната нервна система, че нещо се движи, информацията от зрителната система показва, че не се движите. Мозъкът получава объркващи сигнали и не разбира напълно какво се случва.

Това обяснява и защо за много хора гледането на филм може да предизвика същия ефект, тъй като това, което чувстват, се различава от това, което виждат. Случва се, защото мозъкът се стреми да интегрира информацията, която има, в едно цяло, задача, която е сложна, ако получава обратна информация от сетивата.

Някои хора са по-предраположени от други

Прилошаването по време на пътуване може да се случи на всеки, но хората с мигрена са по-предразположени. 

Интересното е, че бебетата под 2 години рядко изпитват световъртеж, тъй като централната им нервна система все още не е напълно развита. Въпреки това, дискомфортът по време на пътуване се среща по-често при деца, отколкото при възрастни и обикновено намалява след 12-годишна възраст.

На кучетата също може да им прилошава по време на пътуване, било от движение, или от стрес и тревожност.

Четенето на книга в движеща се кола, използването на мобилен телефон или нещо друго, което кара зрението ви да се задържа в определена точка, ви прави по-предразположени към гадене.

Когато човек шофира обикновено не му става лошо, тъй като има активна роля, когато сензорната информация, която получава, се координира.

Как да се справите с прилошаването по време на пътуване:

Тези симптоми се появяват внезапно и обикновено отшумяват до 10-15 минути след спирането на колата. Ето как да избегнете този дискомфорт:

Сядайте на предната седалка, ако имате тази възможност. 

Гледайте навън, към хоризонта. 

Избягвайте пушенето. 

Не мърдайте главата си особено много.

Не яжте тежки храни. Хапвайте нещо леко, като солети, бисквити и т.н. 

Избягвайте силните миризми. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay