5 български манастира, които си заслужава да посетите

Използвайте почивните дни около Великден, за да посетите манастир

<p>Роженски манастир</p>

Роженски манастир

Манастирите в България са нещо повече от място за молитва и доближаване до божественото. Повечето от тях са истински музеи, съхранили традиции, изкуство и артефакти на стотици години. С други думи, не е нужно да сте непременно силно вярващи, за да посетите манастир. Повечето манастирски комплекси са разположени сред красиви планински склонове и са перфектната идея за разходка през уикенда.

Използвайте почивните дни, за да посетите манастир. Ето пет идеи като за начало:

Роженският манастир
Роженският манастир (на снимката горе) е построен още през Първото българско царство и за разлика от повечето манастири в България, нито веднъж не е бил разрушаван или опожаряван по време на османската власт.

В манастира можете да видите стенописи, които са излезли изпод четката на майстори преди 400-500 години, можете да седнете в някогашната трапезария на монасите и да погледнете как светлината се процежда през цветните стъкълца на витражите от 1715 г. (най-старите запазени в България). В по-добри времена в манастира са живели над 20 монаси. Днес са само двама.

Земенският манастир
Този манастир е толкова ценен, че вече не е действащ и е превърнат в музей, филиал на Националния исторически музей. Разходете се сред цветята, дърветата и всички декоративни украси в двора и погледнете град Земен отвисоко.

5 български манастира, които си заслужава да посетитеЗеменски манастир

Църквата "Св. Йоан Богослов" можете да видите стенописи с библейски сцени от 14-и век, ктиторските портрети на деспот Деян и жена му (ктитори са дарителите на земята за храма) и част от изображение на Св.св. Константин и Елена. В църквата можете да видите и един от най-ранните стенописи на Свети Иван Рилски, открити досега.

Басарбовски манастир
Само на десетина километра от Русе, несправедливо засенчван от славата и близостта на Ивановските скални църкви, Басарбовският манастир също е от времето на Второто българско царство. Това е единственият действащ скален манастир в България. 

5 български манастира, които си заслужава да посетитеБасарбовски манастир

Вижте магерницата (трапезарията), разположена в издълбана пещера под скалите. Оттам по обезопасени с перила каменни стъпала се изкачете до площадка с ниша, където е спял най-известният монах на обителта - Димитър от близкото село Басарбово. 

Роденият през 1675 г. и дори споменат от Паисий Хилендарски в "История Славяноболгарская” Димитър Басарбовски е вършил чудеса приживе, след което е канонизиран. Тук ще откриете невероятни гледки и красива природа.

Рилският манастир
Няма как да не споменем включения в списъка със световното наследство на ЮНЕСКО Рилски манастир. През последните години над милион посетители идват тук всяка година.

Посетете Хрельовата кула и централната църква на манастира – "Рождество Богородично”. Обрамчващите двора жилищни постройки с изрисувани аркади допълват приказната атмосфера, пропита с история, вяра и надежда. 

5 български манастира, които си заслужава да посетитеРилски манастир

А изправите ли се пред витрината с Рафаиловия кръст, ще видите над 600 фигури, издълбани на около 80-сантиметрово парче липово дърво. След 12 години работа, кръстът бил готов, а монах Рафаил ослепял. Не пропускайте да се разходите и до пещерата на Свети Иван Рилски.

Кръстова гора
Кръстова гора е единственото място в България, където можете да присъствате на служба под звездите. Почувствайте магията на осеяната с вярващи поляна, хилядите запалени свещи в мрака и звездите над вас и останете да преспите под открито небе. Казват, че ако сте силно вярващи, може да видите светещия кръст, който, се появява понякога нощем над храма.

5 български манастира, които си заслужава да посетитеКръстова гора

За местността около Кръстов връх в Родопите казват, че е едно от местата в България, което има най-силна енергия. Храмовете в манастирския комплекс Света Троица – Кръстова гора са няколко. Най-големият е църквата "Покров на Пресвета Богородица". От църквата към металния кръст има пътека, покрай която са издигнати параклиси, посветени на всеки един от 12-те апостоли и на Св. Иван Рилски. 

За още виртуални пътешествия станете част от Jenite.bg във Facebook!

17 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



8
Не е посочен 22.05.2014|17:00
Прекрачвани места за разходка
7
Не е посочен 24.04.2014|13:01
Уникални места, посетете ги няма да съжалявате.
6
Не е посочен 22.04.2014|16:55
Всички места са невероятни.
5
Не е посочен 22.04.2014|16:42
Имаме си толкова красиви манастири, които са построени на уникални места.
4
Не е посочен 22.04.2014|16:14
Всяко едно от тези места си заслужава да се посети, те не просто са магично красиви, особено сега през пролетта, но и имат особена енергия.
3
Не е посочен 22.04.2014|15:18
Много красиви места .
2
Не е посочен 22.04.2014|12:13
Всичките са прекрасни .
1
Не е посочен 22.04.2014|10:25
Само Басарбовския манастир не съм посещавала.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay