Защо азиатците остаряват по-бавно?

Защо азиатците остаряват по-бавно?

Хората естествено остаряват по различен начин и хората от азиатски произход имат репутация да изглеждат по-млади, отколкото са в действителност. Статистиката показва, че азиатските жени се радват на по-добро здраве и по-дълъг живот. Например почти 1 на всеки 1500 души в Япония са на възраст над 100 години, а Китай има нисък процент на рак на гърдата. И така, каква е тяхната тайна?

Решихме да разгадаем каква е тяхната тайна и защо остаряват по-бавно:

1. По-широката им лицева костна структура противодейства на увисването

С напредването на възрастта изпитваме загуба на костна плътност и меки тъкани. Азиатците са с по-широка костна структура - от бузите до линията на челюстта - загубата на меки тъкани се вижда и усеща в по-малка степен. Азиатците имат повече мазнини около очите, което предотвратява образуването на бръчки около тях. Поради това увисналата кожа не изглежда по същия начин при тях, както при нас. 

Защо азиатците остаряват по-бавно?

2. Кожата им ги предпазва по-добре от слънцето

Различните цветове на кожата имат много характеристики, които правят процеса на стареене уникален. Най-съществената разлика между хората с жълт цвят на кожата и хората от бялата раса е количеството меланин в кожата. Колкото повече меланин имате, толкова по-голяма защита имате срещу фотостареене и излагане на слънце. А бръчките или фините линии, които се появяват с напредването на възрастта, често са причинени от слънцето.

Всички цветнокожи хора, включително тези от азиатски произход, имат повече меланин в кожата си и по-дебела дерма, което прави линиите на лицето по-малко видими. А количеството меланин в азиатската кожа също се увеличава с възрастта.

3. Те имат повече "неостаряващи" гени?

Открити са действителните гени, свързани с дълголетието! Те се наричат гени Methuselah и са отговорни за възстановяването на кожата след излагане на слънчева светлина и други фактори на околната среда. Засега се провеждат изследвания само върху американски и афро-американски жени и според резултатите тези гени се откриват два пъти по-често при чернокожите жени, отколкото при белите жени.

По-нататъшни изследвания биха включили азиатци и испанци, а може би и азиатците притежават повече от този ген.

Защо азиатците остаряват по-бавно?

4. Техният начин на живот допринася за естествената младост

Както е при много други неща, начинът, по който остарявате, е комбинация от природа и начин на живот. Храненето, грижата за кожата, навиците, упражненията и много други играят огромна роля в начина, по който остаряваме. Така че младежкият външен вид на азиатците може да се отдаде на балансираната диета. В сравнение със западната храна, която е известна като нездравословна и угояваща, азиатската кухня включва повече зеленчуци, морски дарове и подправки - и по-малко млечни продукти, хляб и сладкиши.

Защо азиатците остаряват по-бавно?

Бонус: Напомнят ни за бебета

Съществува и теория, която предполага, че много често срещани азиатски черти на лицето, като кръгло лице, високи вежди, плътни устни и по-отдалечена брадичка, са тези, които също са свързани с кърмачета. Така че ефектът на "бебешкото лице" е резултат от това как другите хора възприемат тези детски черти. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay