Защо говорим насън и как да го преодолеем

Защо говорим насън и как да го преодолеем

Много хора говорят на сън без да го осъзнават. Обикновено този странен навик е безобиден, но все пак в възможно да смутите партньора си или хората, с които живеете и да нарушите качеството им на сън.

Но защо говорим насън и как можем да се справим с това?

Гени

Експертите не могат да посочат точната причина, поради която хората говорят в съня си. Медицинските проучвания показват, че може да се развие наследствено в семейството. Проучвания във Финландия и Япония установяват, че близнаците често изпитват говорене на сън, което може да се появи едновременно с ходене на сън и кошмари. Някои изследователи предполагат, че говорещите в сън родители са по-склонни да имат деца с този проблем.

Липса на сън

Недостатъчният сън може да бъде една от основните причини за говорене нощем. Медицинските експерти смятат, че повечето хора говорят, когато са стресирани или недоспали. Когато не си почиваме достатъчно, това може да повлияе на мозъка ни и да влоши качеството на съня ни.

Нарушения на съня

Самото говорене нощем е нарушение на съня, известно като сомнилог. Това може да се случи на всеки по всяко време, но хората с други нарушения на съня имат повишен риск да развият този проблем. Лекарите вярват, че има връзка между сомнилог, сънливост и кошмари.

Определени лекарства

Има много лекарства, които могат да нарушат съня като страничен ефект. Медикаментите, които могат да доведат до говорене на сън, обикновено влияят на мускулния ни контрол, докато спим. Когато мускулният ни тонус е повишен, това може да доведе до ритане, удари, скачане от леглото и говорене. Някои често използвани лекарства, като някои антидепресанти, могат да предизвикат тези симптоми.

Как да се преборим с проблема?

Няма известен начин да намалим говоренето в съня, но промяната на някои навици може да ни помогне да го контролираме. Някои съвети за здравословен сън включват:
- избягване на тежки хранения преди лягане

- качествени матрак и възглавници

- избягване на кофеина късно следобед и вечер

- поддържане на постоянен график за сън всеки ден

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay