Защо да не превърнете мечтите си в реалност?

Да реализираш не е като да мечтаеш...

Защо да не превърнете мечтите си в реалност?

Нова година – нов късмет! Време е да постигнете целите си, да превърнете в реалност мечтите си. Ако през отминалата вече 2010 г. не сте успели да посетите Париж, да си купите онази дизайнерска чанта или да получите повишение във фирмата, сега е момента да направите нещо по въпроса. Даваме ви шест съвета, които да ви насочат в правилната посока и да ви помогнат да получите всичко, не веднага и не без усилия, но все пак... Представете си следващата Коледа в Париж.

 

Определете какво наистина цените

Направете списък с приоритетите в живота си, като ги номерирате, започвайки с "едно" за най-важното. Например: 1. сигурност, 2. здраве, 3. независимост, 4. кариера и т.н. След като приключите, направете нов списък – този път с мечтите си, нещата, които желаете да постигнете, да изживеете, да видите. Сега сравнете двата списъка и преценете коя мечта с коя ценност е свързана, ако не можете да свържете определено желание с никоя от точките на първия е по-добре да го зачеркнете, защото в общия случай това е нещо, което няма да ви удовлетвори истински. След като откриете на каква позиция всред приоритетите ви е всяка мечта, ще знаете и колко усилия си заслужава да положите за осъществяването й.

 

Бъдете конкретни

Конкретизирайте всяко едно от желанията си. Бъдете възможно най-специфични. Вместо просто да си кажете, че искате да обиколите света, си наложете нещо точно и ясно, като например да посетите Париж до края на 2011 г. с достатъчно пари да си купите нещо от Chanel. Така по-лесно ще разберете към какво точно се стремите, какво да направите, за да го постигнете, за колко време и каква сума трябва да спестите.

 

Записвайте

Изберете тетрадка, тефтер или дневник, който да ви е приятно да отворите и разгледате. След като определите как и кои мечти ще постигнете, запишете всичко това. На хартия всичко изглежда по официално, важно и перманентно.

 

Определете малките крачки по дългия път

Разбийте дългосрочните си цели на малки стъпки, които постепенно ще ви отведат до успеха. Така по-лесно ще можете да проследите къде по пътя се намирате и колко още ви остава. Преценете например каква сума трябва да заделяте всеки месец в специална банкова сметка за да успеете до юни 2011 да купите билетите си до Париж и да си резервирате хотел. Бъдете възможно най-детайлни, колкото по-мънички и подробни са стъпките толкова по-лесно ще определяте прогреса си и толкова по-малка ще е опасността да се отклоните от поетия курс.

 

Не забравяйте целите си

Опишете мечтата си и стъпките за постигането й подробно в тефтера си, закачете снимки на стената или пък сложете подходящ фон на компютъра си. Това ежедневно ще ви напомня към какво се стремите и за какво полагате усилия. Има и други начини за мотивация, които биха могли да ви бъдат полезни: след работа минавайте през квартала, в който желаете да живеете, четете книги за страната, която искате да посетите или окачете снимка на чантата, която мечтаете да притежавате, а след това дайте всичко от себе си да осъществите желанията си.

Като определите малките стъпки за постигане на целта си ще имате възможност редовно да оценявате постиженията си. Добре е да го правите поне веднъж месечно, а ако желанията ви са по-лесно постижими – всеки ден. Ако например сте решила, че искате да посещавате фитнес залата 4 пъти седмично е добре да имате възможност да отбелязвате някъде всяка тренировка, защото всяко тикче ще ви създава чувство за свършена работа и задоволство и ще ви мотивира да продължите.

Изпълнението на всяка от шестте стъпки ще ви насочи в правилната посока за изпълнение на целите и мечтите ви. Бъдете оптимисти! Не спирайте да мечтаете.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay