Защо е добре да се откажете от пижамата?

Защо е добре да се откажете от пижамата?

Хората, които спят по-малко, са по-склонни да имат проблеми с наднорменото тегло, обикновено са по-малко активни и обикновено са по-малко здрави, според проучванията. Оказва се, че един от най-лесните начини да избегнете всичко това е да свалите пижамата си.

Спането без пижама, без бельо и изобщо без нищо върху тялото, има много ползи за здравето.

1. Помага ви да спите по-добре

Оказва се, че спим по-добре, когато телесната ни температура е малко по-ниска. Дори леко повишаване от 0,4°C може да има ефект върху мозъчните зони, които регулират цикъла на съня, което нарушава качеството на съня. Ясно е, че всяко допълнително облекло би предизвикало повече топлина, поради което спането гол е най-доброто решение.

2. Полезно е за кожата 

Проучване показва, че средното време, през което хората носят пижамите си, преди да ги изперат, е 13 нощи за мъжете и 17 нощи за жените. Специалистите обаче казват, че това не е достатъчно, за да ни предпази от вредните бактерии, които тези пижами често събират. Освен това текстилът може да съдържа химикали, които проникват в кожата ни и я дразнят, така че е много по-здравословно да се спи гол.

3. Подобрява взаимоотношенията

Доказано е, че контактът кожа в кожа увеличава отделянето на "хормона на любовта", окситоцин при майките и техните бебета, което води до по-силна връзка между тях. Освен това, както твърди изследването в книгата "Близки срещи: Комуникация в отношенията": "Чувстваме се по-свързани с някого, ако ни докосне." Така че спането без никакви дрехи ще осигури повече време за докосване и ще ви помогне да се почувствате по-близо до партньора си.

4. Предотвратява наддаването на тегло

Поддържането на телата ни по-студени през нощта също може да ни помогне да останем по-стройни. Проучване показа, че ниските температури увеличават нашите способности за изгаряне на калории, тъй като хората, които спят в по-студените стаи, изгарят 75 калории повече от тези, които спят при по-високи температури. Пижамите определено ви правят по-топли, така че по-добре ги свалете, за да предотвратите натрупването на излишни килограми.

5. Това повишава самочувствието ни

Доказано е, че да прекарваме време голи ни кара да се чувстваме по-уверени в себе си. Естествено, най-доброто време да практикувате това е през нощта, така че не се колебайте дали да спите голи. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay