Защо е лоша идея да си лягате гладни?

Защо е лоша идея да си лягате гладни?

Гладът има отрицателен ефект върху много неща от ежедневието ни- работа, учене, концентрация и т.н. Дори може да предизвика депресия, според изследователите. Въпреки това, мнозина смятат, че да си лягат гладни е страхотна идея и това ще им помогне да отслабнат. Но науката доказва обратното и дори забелязва все повече странични ефекти на гладуването.

Ето защо е лоша идея да си лягате гладни:

1. Можете да загубите мускулна маса

За тези, които се опитват да натрупат мускулна маса, гладът е лош избор, според специалистите. Може да пропуснете вечерята си, но се нуждаете от хранителни вещества, за да превърнете протеина в мускул. Добре е да прескочите хапването на вредни храни вечер, но не стресирайте тялото си излишно, като пропускате цялата вечеря. 

2. Може да качите килограми 

Да, може да има обратен ефект. Като пропускате вечерята, имате огромен апетит на сутринта, затова наваксвате със закуската. Закуската е най-важното хранене за деня и трябва да бъде обилна, но не прекалено. Когато сте заспали гладни, на сутринта храната е още по-изкушаваща. В този случай е по-вероятно да наддадете на тегло.

Твърдението, че метаболизмът ни е по-бавен през нощта, е противоречиво и няма доказателства, които да го подкрепят. Това обаче не означава, че трябва да изядете огромна порция храна непосредствено преди лягане. Яденето 2-3 часа преди лягане е добра идея. 

3. Качеството на съня ви ще се развали 

Всеки, който си е лягал гладен, знае как стоят нещата. Стомахът ви къркори и единствената мисъл, която се вътри в главата ви е кога ще дойде време за закуска. Това разваля качеството на съня ви. Некачественият сън от своя страна води до наддаване на теглото, така че просто няма смисъл. 

4. Ще загубите енергията си

Ако не се храните, нямате никакво "гориво", което да ви поддържа активни през деня. Това е старо правило. Много е важно сутрин да се чувстваме добре и енергични, защото трябва да ходим на работа и мозъкът ни трябва да е активен. Ако пропуснете вечерята, на сутринта няма да имате никаква енергия. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay