Защо е толкова трудно да НЕ докосваме лицата си?

Защо е толкова трудно да НЕ докосваме лицата си?

Често искаме да контролираме жестовете и мимиките си, но понякога това е невъзможно. Например, има хора, които използват и ръцете си, за да се изразят и искат да спрат да го правят, но просто не могат. Случаят с докосването на лицето е подобен. Докосването на лицето, когато сме навън, не е препоръчително, а във времената, в които живеем, е абсолютно забранено, тъй като застраша здравето ни. Но е по-лесно да се каже, отколкото да се направи...

Ето защо е толкова трудно да не докосваме лицето си и как да го избегнем:

Това е естествен отговор на тялото

Забелязали ли сте, че например когато сте отегчени, подпирате лицето си с ръка? Да, всеки го прави. Това е така, защото човекът е устроен да изразява емоциите си чрез реакции, жестове и език на тялото.

Език на тялото: начин на изразяване на нашата култура

Използването на ръцете ни за изразяване на емоции не е просто инстинктивно нещо. Тъй като толкова много хора правят това и го виждаме навсякъде, ние сме свикнали с него. Езикът на тялото е толкова ефективен начин да кажем на другите как се чувстваме, че нашата култура и навици са го включили много лесно.

Ако добавите към това факта, че ние постоянно използваме мозъка си, за да се учим един от друг в това, което е известно като учене чрез имитация, тогава всичко става по-ясно. Хората са много добри в имитирането. И интересното е, че не го правим умишлено. А сега си представете колко хора виждаме да докосват лицата си! 

Рефлекс към стрес

Освен имитация, има и други причини, поради които докосваме лицата си. Стресът, например, кара тялото да търси комфорт. Това се изразява чрез парасимпатиковата нервна система. Въпреки странното си име, една от функциите е много ясна: да ви помогне да се справите с трудните за вас неща. Тъй като докосването на определени части от лицето ви може да го активира, докосването им е рефлекс.

Език на тялото при флирт

Има и друга често срещана ситуация, в която докосваме лицето си: флирт. По време на нормални дейности докосваме лицата си до 23 пъти на час, според едно проучване. Друго проучване, проведено през 1967 г. в UCLA, установява, че невербалната комуникация е доминираща, когато става дума за изразяване на емоции. А сега си представете, че сте пред онзи специален човек, който кара сърцето ви да бие по-бързо ... Вероятно ще ви е трудно да не докоснете лицето или устните си. Това всъщност е нещо, което хората правят, когато харесват някого.

Промяна на навиците

За да спрете да докосвате лицето си, първото нещо, което трябва да направите, е да разберете каква е причината да го правите. След това ще ви бъде по-лесно да спрете.

Използвайте антистрес топка, когато сте разтревожени. Когато ръцете ви са заети с нещо, е по-малко вероятно да докосвате лицето си. 

Можете да използвате миризмата в своя полза. Ако пръскате ръцете си с парфюм или ги мажете с лосион, ще усещате миризмата, когато доближите ръцете си до лицето си и ще се сетите, че не трябва да го правите. 

Ако стресът е причината за докосването на лицето, намерете начин да се справите с него. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay