Защо животните стават все по-малки и по-малки

Защо животните стават все по-малки и по-малки

Днес видове животни постепенно намаляват точно пред очите ни и дори не го забелязваме. Бозайници като канадския рис, бялата мечка и дори някои птици намаляват по размер и се предвижда свиването да продължи поне още десетилетие. Глобалното затопляне е виновно за това и хората играят роля също. 

Искаме да ви информираме за това тревожно събитие, което се случва отдавна, защото животните играят жизненоважна роля в нашия живот и природата.

Промените в температурите са причина някои животни да стават по-малки

Според Абигейл Д’Амброзия, докторант в Университета в Ню Хемпшир и водещ автор на изследването, планетата е изпитала така наречените "хипертерми" преди много години. Тогава температурите се повишили с около 9 до 14 градуса по Фаренхайт; и поради това някои животни се смалили с 30% с течение на времето. В своето проучване изследователите потвърждават нейната теория и констатации, че глобалното затопляне е причинило свиването на животните, тъй като по-малките тела се охлаждат по-бързо.

Планинските стърчиопашки са птици, които стават все по-малки и по-малки

Изследователско проучване от университета в Кейптаун събра доказателства, които показват, че променящият се климат е намалил размера на тялото на животните за период от 23 години (между 1976 и 1999 г.). Изследването било фокусирано върху планинските стърчиопашки и показа, че въз основа на 32° F повишаване на температурата в местообитанието им, птиците, живеещи там, са станали по-леки и по-малки. Те ставали все по-малки поради еволюционния натиск.

Полярните мечки също показват значително свиване

Друг бозайник, който намалява по размер, е полярната мечка, според проучване, проведено от професор Чино Пертолди от Орхуския университет. Той и колегите му изследвали 282 черепа на полярни мечки, събрани през два периода от време, и те открили, че черепите са били по-малки през последния от периодите от време. Според него по-високите нива на замърсяване, топенето на лед и увеличените усилия, необходими за лов на полярни мечки, са виновниците за промяната в размера на бозайниците.

Други познати животни са намалели по размер точно под носа ни

Проведено е проучване върху 500 черепа на канадски рис и резултатите потвърждават, че размерът на бозайника е намалял през последните 50 години, което може да се дължи на по-малко храна или по-топли условия.

Овцете в Шотландия също страдат от последиците от глобалното затопляне и те също са станали по-малки, според това проучване. 

Пеперудите монарх също се свиват. Според това проучване, лишаването от храна като ларви може да доведе до по-къси крила.

Тези изследвания и резултатите от тях подкрепят идеята, че намаляването на размера на тялото е отговор на изменението на климата и човешката намеса. Не само това, но според едно проучване, публикувано в Nature, животните ще се свият с 25% през това десетилетие.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay