Защо имаме кошмари?

Защо имаме кошмари?

Хората прекарват една трета от живота си в сън, което е доста, нали? И въпреки че сънищата и техните значения са интересни на хората отдавна, сънят все още е нещо мистериозно, което не е проучено напълно. Но благодарение на развитието на технологиите стана възможно да се изучава мозъчната активност по време на сън и учените и психолозите по света продължават да споделят своите резултати, като по този начин бавно отварят завесите към непознатата и все по-интересна тема.

Защо имаме странни сънища?

Вероятно на всеки се е случвало да сънува нещо изключително странно, което изглежда като пълна глупост, когато се събуди. Ако ви е интересно да разберете на какво се дължи това, продължавайте да четете.

Всеки човек има свои уникални сънища, защото хората изпитват най-различни емоции и им се случват различни неща всеки ден. Когато заспите, мозъкът ви продължава да работи усилено, разпределяйки моменти в краткосрочна и дългосрочна памет. Той сравнява събитията, случили се наскоро, с тези, които са се случили преди много време. Ето защо можете да видите неща от детството си, като например да си играете със стар домашен любимец на ново място, като например мястото, където живеете в момента.

Всичко се случва по време на етапа на бърз сън при движение на очите, който продължава 10-20 минути и се повтаря няколко пъти през нощта. Тази фаза е известна още като "парадоксален сън", който получил името си поради приликите с будното състояние на човек. В тази фаза всички части на мозъка стават активни, с изключение на тази, която отговаря за логиката. В допълнение, концентрацията на серотонин и норепинефрин, които са невротрансмитери, отговорни за логиката и вниманието, намалява по време на сън. Следователно не е изненадващо, че в сънищата ни няма нищо нормално. Осъзнаваме, че всичко, което току-що сме виждали, се случва в сънищата ни едва след събуждането.

Защо имаме кошмари?

Ами кошмарите? Защо виждаме в сънищата си апокалипсиси и зомбита, и други не особено приятни сценарии? Швейцарски и американски учени проведоха експеримент, където успяха да намерят отговора на тези въпроси. Според тях това е вид "тренировка" на нервната система, която помага на човек да се справи с негативните емоции в реалния живот. В своята статия учените пишат, че емоциите, които изпитваме в сънищата, ни помагат да намалим емоционалния натиск и да се подготвим за бъдещи възможни стресови ситуации.

Учените изследвали активността на различни части на мозъка по време на сън, използвайки електроенцефалограма. 18 доброволци били събуждани няколко пъти през нощта и били попитани какви сънища имат и дали тези сънища са кошмари. Благодарение на техните отговори и анализът на мозъчната активност, изследователите са идентифицирали две области на мозъка, които са отговорни за кошмарите. Това са инсулата и средната част на мозъчната кора.

Тези 2 части на мозъка се активират в същите ситуации, в които човек се чувства притеснен или се уплаши в реалния живот. Инсулата е отговорна за оценката на емоциите и се активира автоматично веднага щом човек почувства безпокойство. Средният мозъчен кортекс подготвя човек за адекватен отговор по време на възникване на заплаха и контролира начина, по който човек се държи, когато е в опасност. В допълнително проучване учените открили, че тези, които са имали кошмари по-дълго и по-често, реагират по-малко остро на негативни неща в реалния живот.

Засега стана ясно, че начинът, по който нашето подсъзнание общува с нас и помага да разрешаваме проблеми, е това, което ни кара да се чувстваме притеснени. Например, преследването в сънищата ви често се свързва с нерешени проблеми на човек в реалния живот, според учените. Но както споменахме по-горе, сънищата са проучени крайно недостатъчно и много интересни неща все още чакат да бъдат открити.

Ето още няколко интересни факта за сънищата, които вероятно не знаете

Новите умения и знания, като например да се научите да свирите на пиано, се поставят на необходимите "рафтове" в мозъка ви, докато спите. Така ги помните по-лесно. Независимо дали се подготвяте за изпит или просто искате да запомните списъка със задачи за следващия ден, качественият сън ще ви помогне.

Човек може да живее по-дълго без храна, отколкото без сън. Рекордният брой дни, които човек е прекарал без сън, е 11. Не препоръчваме да повтаряте този експеримент, защото освен сериозни проблеми с психиката, това може да доведе и до летален изход.

15% от хората на планетата са сомнамбули. Те не само могат да седят на леглото или да се скитат из стаите вкъщи, но и могат да напуснат къщата и да изминат дълги разстояния, докато спят. И не е вярно, че не бива да събуждате такъв човек, в много случаи това е необходимо.

Хората, които не спят достатъчно, имат повишен апетит, тъй като лептинът им (хормонът, който регулира апетита) спада.

В рамките на първите 5 минути след събуждането, ние забравяме 50% от сънищата си. След още 5 минути забравяме почти всичко, което сме видели в сънищата си. Зигмунд Фройд вярвал, че нашият мозък се опитва да премахне всичко от паметта ни, защото сънищата ни са нашите скрити мисли. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay