Защо не бива да вярваме в любовта от пръв поглед

Защо не бива да вярваме в любовта от пръв поглед

Ромео и Жулиета се влюбили веднага след като се видели за пръв път. Дори вечният романтичен филм "Титаник" показва магията на любовта от пръв поглед. Но истината е, че любовта от пръв поглед не е нещо изключително. Тя може да се обясни, чрез науката, и вярването в нея може да се окаже не особено полезно.

Ето защо не бива да вярваме в любовта от пръв поглед...

1. Любовта от пръв поглед всъщност се основава на нашите лични преубеждения

Всички имаме неосъзнати пристрастия и да преценим някого, когото току-що сме срещнали в рамките на няколко секунди, е много повлияно от нашите предубеждения. Ето защо е много вероятно да се влюбим от пръв поглед в човек, който се доближава до нашата идея за перфектен партньор. Но обикновено ние си представяме, че е такъв и по-късно се разочароваме.

2. Хормоните ни събуждат инстинкта за възпроизвеждане

Когато сме привлечени от някого, нашите хормони, като тестостерон и естроген, започват да ни карат да искаме да се размножаваме. По принцип това е начинът на природата да гарантира, че човешката раса няма да изчезне. Така че любовта от пръв поглед е просто инстинкт за възпроизвеждане.

3. Нашият мозък освобождава химикал, който ни кара да искаме повече

Мозъкът ни освобождава химикал, наречен допамин. Това е силен химикал, който ни кара да мислим, че това, което ни се случва е невероятен и ни кара да искаме повече. Естествено ние си мислим, че това е любовта на живота ни, но всъщност не е така.

4. Има още един хормон, който ни кара да бъдем обсебени от този човек

Когато получим внимание от човек, когото желаем, серотонинът се задейства. Този химикал ни кара да се чувстваме толкова добре и толкова щастливи, че започваме да бъдем обсебени от този човек. Тъй като ни е трудно да мислим за нещо друго, ние сме склонни да мислим, че сме влюбени.

5. Започваме да виждаме света през розови очила

Фенилетиламинът ни кара да виждаме всичко през розови очила. Виждаме всичко много по-хубаво, отколкото е в действителност.

6. Търсим удовлетворение

Усещането, което получаваме в резултат на всички химични реакции, които се случват от любовта от пръв поглед, е много удовлетворяващо. Ние сме хора и е нормално да правим нещата, които ни карат да се чувстваме добре. Поради факта, че се чувстваме добре, мислим, че това, което се случва е много хубаво.

7. Има и хормон, който ни кара да се чувстваме по-привързани

Окситоцинът се отделя след интимни моменти с човек, от когото сме привлечени. Колкото повече интимни контакти има, толкова по-привързани сме към този човек.

8. Любовта е повече от външния вид

Любовта от пръв поглед се основава на 100% на външния вид. Но истинската любов е много повече от това, така че любовта от пръв поглед може да бъде подвеждаща.

9. Когато се влюбим, телата ни отделят сложен коктейл от хормони

Сложният цикъл на любовта се нуждае от време, за да се развие. Хората в дългосрочни взаимоотношения може да мислят, че са били влюбени от началото, заради това, което си спомнят. Те просто мислят, че са се влюбили веднага, заради начина, по който се чувстват един към друг години по-късно.

10. Любовта на пръв поглед е просто страст

В крайна сметка страстта се определя като силно желание към някого. Няма значение дали се чувстваме дълбоко привързани към него или не.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!



0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay