Защо сексът може да бъде болезнен?

Колкото и да бъде приятен сексът както за мъжете, така и за жените, може да бъде и толкова болезнен, когато мъжът и жената не са в най-доброто си състояние.

Защо сексът може да бъде болезнен?

Причините за болезнения секс биха могли да са много различни. Въпреки че може да не осъзнаваме важността на проблема, докато той не ни засегне, изключително важно е да знаем причините, преди той да стане обект на сериозна загриженост от наша страна.

Болезненият полов акт, известен още като диспареуния, може да бъде причинен от много неща, вариращи от болест, инфекция, липса на лична хигиена до психологически проблеми. Мнозина пренебрегват ранните признаци на болка и се срамуват да говорят за проблема пред личния си лекар. Но в това няма абсолютно нищо срамно. Темата за секса и удоволствието от него и за двата пола вече не е табу. Затова не се колебайте да говорите със специалист, който най-добре би ви помогнал за решаването на проблема.

Ето някои от често срещаните причини, които могат да предизвикат болка по време на секс:

Причини за болезнен секс при жените:

Диспареунията е състояние, преобладаващо при жените. При тях болката по време на или след секс може да се появи във влагалището и/или областта на таза. Ето някои причини за същото:

БППП (болести, предавани по полов път), като хламидия, гонорея или генитален херпес, са едни от най-честите форми на инфекция, които могат да причинят болезнено сношение

Тазова възпалителна болест

Ендометриоза – състояние, при което тъкани, подобни на лигавицата на утробата, започват да растат на други места, като яйчници и фалопиеви тръби

Миома, нарастваща близо до вагината или шийката на матката

Вагинизъм – състояние, при което мускулите в или около вагината не са гъвкави достатъчно, което прави секса болезнен или невъзможен

Запек

Синдром на раздразненото черво

Причини за болезнен секс при мъжете:

Що се отнася до мъжете, болезненият секс също е доста възможен. Въпреки че вероятността е по-ниска, отколкото при жената, тя може да причини доста вреди, ако не й се обърне внимание. Ето някои причини за същото:

ППБ (полово предавани болести), като хламидия, гонорея или генитален херпес

Възпаление на простатната жлеза

Плътен препуциум, който може да направи проникването невъзможно и едновременно болезнено

Възпаление на препуциума

Въпреки че болката по време на или след секс е нещо, което може да бъде лекувано, е важно да се консултирате с лекар, преди да се придържате към някакво медицинско лечение.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay