Защо скандинавците се считат за най-щастливите хора в света

Защо скандинавците се считат за най-щастливите хора в света

Страни като Норвегия, Дания, Финландия, Швеция и Исландия често се класират високо в списъците на страните, където хората се чувстват най-щастливи и най-доволни от живота си. Например, тези държави винаги са били в челната десетка в Доклада за щастието в света, откакто е публикуван за първи път през 2013 г. Това не може да бъде случайност и определено има нещо специално в тях, което ги кара да се открояват от останалите. 

Ето защо скандинавците се считат за най-щастливите хора в света:

Те ценят баланса в живота

Скандинавците не се стремят да станат милиардери. Те знаят как да бъдат ефективни в работата и да й се радват, но също така прекарват много време със семейството и приятелите си и отделят време за своите страсти и хобита.

И разполагането с малко повече време им помага да постигнат това. Например в Дания хората работят по 37 часа на седмица. Повечето служители си тръгват от работа около 16:00 ч., така че им остава много свободно време. За сравнение хората в други страни често работят повече от 40 часа седмично.

За да бъдат максимално продуктивни и да свършат всичко навреме, датчаните не губят време в разговори с колегите си или в почивки. Те разбират, че това ще им позволи да свършат работата си по-бързо. Освен това е обичайно да се комбинира офисната работа и работата от вкъщи.

Времето за почивка е друго нещо, което отличава Дания. Служителите имат право на 5 седмици платена отпуска. И тъй като балансът между професионалния и личния живот е толкова важен за тях, те дори биват насърчавани да ги вземат. Те също могат да получат платени почивки, когато нещата на работното място се влошат толкова много, че да повлияят на психичното им здраве.

Във Финландия служителите също имат право да променят работното си време с до 3 часа. Тази гъвкавост им позволява да планират деня си така, както им е удобно. В Норвегия служителите получават и до 3 седмици платен отпуск, когато се разболеят. 

Те обичат да прекарват време сред природата

Прекарването на време на открито може да има положителни ефекти върху вашето физическо и психическо здраве. А скандинавците знаят как да извлекат максимума от природата. Въпреки студеното време, те знаят как да се радват на природата. Те дори имат поговорка: "Няма такова нещо като лошо време, а само лоши дрехи."

Любовта им към природата има име - friluftsliv. Това е съществена част от живота им, те могат да го правят при всяко време и ходенето в гората е нещо естествено и непринудено за тях.

Дори компаниите насърчават служителите си да спортуват и да прекарват времето си на открито. Политиката на компанията може дори да разпределя време за техните служители да прекарват известно време сред природата по време на работното време.

Младите родители се подкрепят много

В Исландия, майките получават 9 месеца платен отпуск, а бащите получават 3 месеца, при раждането на дете. За сравнение, жените в САЩ получават само 12 седмици отпуск по майчинство и той е неплатен.

В Швеция младите родители получават до 480 дни платен отпуск, през който получават 80% от заплатите си. На бъдещите и новите майки също е позволено да намалят нормалното си работно време с до 25%, докато детето им навърши 8 години и да получават месечна детска надбавка, докато детето навърши 16 години. 

Те не се притесняват за пари 

В много страни хората харчат много пари за медицински сметки или просто за да платят за училище и университет. Това не е така в скандинавските страни. Здравеопазването и образованието са безплатни. Освен това на безработните също се предоставя подкрепа. Те имат осигуровки за безработица и издръжка за деца и им се предлагат работни места по различни програми. 

Те се доверяват един на друг 

Възможността да се доверяваш на другите означава, че вярват, че другите са също толкова честни, колкото са самите те и че всички се грижат за общото благо. Така социалните взаимодействия стават по-приятни, както и отношенията, които скандинавците изграждат. Тези връзки от своя страна могат да им осигурят необходимата подкрепа.

Скандинавските страни също имат по-нисък процент на престъпност, така че хората се чувстват по-сигурни. Тази сигурност и доверие могат да повлияят положително на тяхното благосъстояние. Например хората от скандинавските страни вярват, че изгубеният портфейл ще им бъде върнат със сигурност.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay