Защо ушите и носът ни продължават да растат, докато остаряваме

Защо ушите и носът ни продължават да растат, докато остаряваме

Когато сме малки и растем, родителите ни се радват и всеки сантиметър, който сме израснали е истинско щастие. В даден момент обаче спираме да растем на височина. Но това не се случва с всяка част на тялото ни. Всъщност ушите и носът ни по някаква странна причина продължават да стават все по-големи и по-големи. И няма как да не се запитаме дали някога ще спрат да растат. Е ... трябва да знаете: те никога няма да спрат да увеличават размера си. 

Ето защо ушите и носът не спират да растат никога:

За да чуваме по-добре

Всички знаем, че с напредване на времето започваме да чуваме по-слабо. Именно поради тази причина ушите ни не спират да растат, за да чуваме по-добре. 

Те продължават да растат и да растат и да растат...

Според друго проучване, проведено от германски учени през 2007 г., ако измерите външното ухо на новородено бебе, се оказва, че то всъщност е по-голямо от главата му пропорционално на тялото му. Не само това, но ушите ще продължат да растат през целия живот. Този растеж обаче започва да се забавя, когато детето навърши 8- 10 години. След като хората станат на 85 години, ушите им достигат най-високата средна дължина, която ще имат.

Бавно, но стабилно

Средният растеж на ушите на повечето хора е много минимален, така че едва ли е забележим. Той обаче е последователен през годините. Това са открили изследователите, след като са измерили ушите на произволно избрана група от 206 от техните пациенти на възраст над 30 г. След това са изчислили, че ушите растат средно с 0,22 мм годишно за около 50 години. 

Гравитацията не е единственият виновник

Първото обяснение, което идва на ум е, че гравитацията е единственият виновник за растежа на ушите. Е, ако и вие сте мислили това, сте бъркали. С течение на времето ние също страдаме от загуба на еластичност на кожата. Нашите уши увисват, но това може да се дължи и на носенето на тежки обици. В допълнение, те не само се удължават, но и се разширяват, тъй като обиколката на ухото се увеличава средно с 0,51 mm годишно, най-вероятно поради стареенето на колагена в тялото ви, който е най-разпространеният протеин, който хората имат в своите тела.

Това се случва и с носовете ни

Носовете не изостават много. Според друго проучване, човешкият нос също продължава да расте с възрастта, но, имайте предвид, това не е при всички. Авторите на изследването заключават, че обемът на носа, площта и линейните разстояния се увеличават от детството до напреднала възраст. Но, интересното е, че ъгълът на носния връх намалява в зависимост от възрастта. И наистина, ако си мислите, че с течение на времето мъжете имат много по-големи носове като цяло от жените, прави сте.

Мъжете имат недостатък по този въпрос

Ако сте мъж и сте се чудили защо носът ви е по-голям от този на жените около вас, проучване от университета в Айова дава малко повече информация за това. Изследователите вярват, че разликата в размера се дължи на различните енергийни нужди на телата според техния пол. Обикновено мъжете имат по-чиста мускулна маса, която изисква повече кислород, за да расте и поддържа мускулната тъкан. Според авторите, по-големите носове могат да вдишват и транспортират повече кислород, за да може кръвта да го доставя и разпределя в мускулите. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay