"Душ без нищо" е новата тенденция в къпането, която се бори с депресията

"Душ без нищо" е новата тенденция в къпането, която се бори с депресията

Личната хигиена винаги е била важна, но придоби особено значение през последните няколко години. Пандемията от COVID-19 и "новата нормалност" последствия ни изпратиха да търсим начини да се освободим от стреса и да придобием някакво подобие на спокойствие в разгара на тревожни времена. Упражнения, медитация, печене на хляб, разходки на открито, гледне на сериали – опитахме всичко.

Едно просто, но луксозно удоволствие е радостта от вземането на душ. Сутрин това е освежаващ ритуал за събуждане, вечер е чудесен начин да се отпуснете и да влезете в режим на сън. Някои хора предпочитат да се отдадат на продължителна сесия в банята, включваща много козметични. Потребителка в TikTok на име @faithglenn публикува идеалния пример за тенденцията. Тя демонстрира двучасов маратон от миене с шампоан, балсам, масажиране, търкане с луфа, бръснене и изобилие от продукти: масло и лосион за тяло, тоник, препарат за премахване на врастнали косми, ролка за лице, ленти за избелване на зъби, серуми за лице и овлажнители.

"Душ без нищо" е новата тенденция в къпането, която се бори с депресията

Но за всяка възходяща тенденция има също толкова привлекателна противоположна такава. Ако харесвате уюта на душа, но не и идеята да се къпете до безкрай, има алтернативен ритуал, който предлага по-кратко къпане.

Това е именно тенденцията "минималистичен душ", "душ без нищо" или "nothing shower" - концепция, която спечели на потребителя на TikTok @alexandra.r.simpson близо 110 000 харесвания, когато тя представи по-рано тази година.

"Пуснете водата, седнете във ваната и не мийте абсолютно нищо. Отлично за справяне с мигрена и мъката и бягане от отговорности.", казва тя във видеото.

Феновете на Симпсън споделят, че правят същото за облекчаване на различни състояния, от хрема до главоболие. Някои дами използват душа, когато изпитват крампи, а други пък облекчават симпомите на автоимунни заболявания. 30 минути, прекарани в гореща вода са достатъчни, за да получите леко облекчение на ставите. Други фенове потвърждават, че вземането на 'душ без нищо" им помага при симптоми на пристъпи на паника и биполярно разстройство, а трети признават, че това е своеобразно бягство от напрежението у дома.

"Душ без нищо" е новата тенденция в къпането, която се бори с депресията

Къпането само с вода има множество предимства

Експертите подкрепят твърденията на Александра Симпсън, че "душът без нищо" може да е много полезен за нас. Те потвърждават, че мигрената може да бъде предотвратена с топъл душ, което отпуска мускулите на врата. Скорошно проучване, проведено в Германия също показва, че къпането в топла вода за 15 до 20 минути може да облекчи симптомите на депресия. Това е така, защото мозъкът реагира на топлината на душа или ваната чрез освобождаване на хормона окситоцин. Помислете колко добре се чувствате, след като сте излезли от парена баня или дори от затопленото от слънцето море.

Вярвате или не, къпането без излишни продукти също е по-здравословно за тялото ви от къпането с ексфолианти и душ гелове. Вашата кожа естествено произвежда слой от полезни бактерии, които я предпазват от изсушаване. Използването на гелове и ексфолианти може да ви накара да се почувствате и да ухаете по-чисто, но всъщност премахвате тази полезна бариера и ставате податливи на сърбеж и инфекция. Така че, за малко можете да се откажете от продуктите за баня на всеки няколко дни и просто се наслаждавайте на физическите и психологическите ползи от това да се изкъпете само с вода.

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay