„Опорни точки“ на бременността

През последните години все повече бъдещи майки се възползват от специални пакети за проследяване на бременността

„Опорни точки“ на бременността

След като жената чуе прекрасната вест, че ще става майка, в главата ѝ започват да изникват хиляди въпроси както за следващите 9 месеца, в който новият живот ще расте в нея, така и за предстоящото раждане. Според най-новите тенденции грижата за бъдещата майка и нейното дете обединява усилията на проследяващия акушер-гинеколог и специалистите по фетална медицина.

Съвременният модел за пренатална и фетална грижа предполага проследяване на бременността, обединявайки всички прегледи и изследвания при проследяващия бременността акушер-гинеколог и трите високоспециализирани прегледа при специалист по фетална медицина – първи триместър скрининг тест, фетална морфология, късна фетална морфология с доплерово изследване. За съжаление, у нас много бременни жени не знаят или не правят някои от тези наложили се вече като златен стандарт изследвания.

Разнообразието от АГ центрове и специалисти е голямо, но един бърз поглед в интернет, което остава основно място за търсене на информация за бременността, показва, че високоспециализираните изследвания липсват в абонаментното обслужване. В някои водещи клиники предлагат пакети, включващи основните медицински и лабораторни изследвания, но не включват споменатите посещения при специалист по фетална медицина. За подобни изследвания в повечето центрове се заплаща допълнително. Практиката показва обаче, че подобно предложение не е най-изгодното. При включването на тези изследвания в един цялостен пакет за проследяване на бременността семейството спестява значителни средства.

Какво "диктува" модерната грижа за бременните?

1. Всеки преглед при проследяващия акушер-гинеколог включва ехографско изследване, измерване на тегло, артериално налягане, обиколка на корема на бременната и проследяване на нормалното развитие на плода с необходимата фетална биометрия. Допълнително бъдещата майка получава специализирана акушер-гинекологична консултация с препоръки за протичане на бременността. До петия преглед или 22–26 г.с., ако бременността протича нормално, проследяването се извършва веднъж месечно.

2. Между 11–13 гестационна сседмица (г.с.) се прави първи триместър скрининг тест при специалист по фетална медицина, при който биохимични показатели се комбинират султразвукови маркери. Изследването е задължително и дава важна информация за развитието на плода и изключването на хромозомни аномалии.

3. Около 19–23 г.с се прави високоспециализрано изследване за фетална морфология, което дава възможност за ранна диагностика на нежелани аномалии и успешното им последващо лечение.

4. Между 20–24 г.с. бременната жена се насочва при необходимост към извършване на фетална ехокардиография – специализирано ехографско изследване на сърцето на плода.

5. След 28 г.с. към редовната месечна женска консултация на всеки две седмици започва да се наблюдава сърдечната дейност на плода – така наречения запис на сърдечни тоновe (NST).

6. През 30–32 г.с. се прави късна фетална морфология с доплерово изследване отново при специалист по фетална медицина. Така се проследява общото развитие на бременността и кръвотока на бебето и плацентарната система.

Практиката показва, че абонаментните пакети са по-сигурният и същевременно по-икономичният модел при проследяването на бременността. Не бива да забравяме, че много от болниците, разполагащи с родилно отделение, правят допълнителни отстъпки при раждането, когато бременната жена е използвала повече от една услуга преди това.

Един от най-оптималните варианти за проследяването на бременността предлагат в Медицински комплекс "Д-р Щерев" с възможност за избор от различни опции. Повече информация за абонаментните пакети за бременност можете да получите от профила на лечебното заведение в credoweb.bg или от секция "Бременност и раждане” на www.shterevhospital.com.  

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay