10 мистериозни неща, които се случват, докато спим

Нека разкрием тайните

10 мистериозни неща, които се случват, докато спим

През нощта искаме да спим спокойно и да възстановим енергията си. Въпреки това е трудно да се намери човек, който никога не е срещал странни и неприятни усещания, съпътстващи съня.

Решихме да ви разкажем за такива преживявания, които до днес остават загадка за науката

1. Спяща парализа

Човекът се събужда през нощта и не може да се движи. Към това са добавени страшни халюцинации и чувството, че в стаята има още някой. В древността това състояние е било свързано със зли духове.

Обикновено, когато заспиваме, ние сме парализирани, за да не можем да ставаме насън. С парализа на съня нашите мускули "се изключват", когато мозъкът е буден.

Приблизително 7% от популацията са имали парализа на съня поне веднъж. Казват, че това е по-вероятно при спане по гръб.

2. Хипнагогични халюцинации

Когато човек е на прага на съня, но все още буден, той вижда странни снимки пред очите си. Често това са страшни лица и фантастични същества.

Това е един от няколкото вида халюцинации, които психически здравите хора могат да имат. Децата ги имат по-често, което може да е причината те да не искат да спят. Такива халюцинации могат да се дължат на стрес или просто на добро въображение. Те също могат да се появят, ако си легнете пияни.

3. Говорене на сън

Обикновено човек, който говори на сън, няма представа за това. Това условие не е опасно, въпреки че човек с такъв проблем може да се тревожи за издаването на тайни.

Мъжете и децата са по-податливи на това, а причината е стресът. Психиката на човека се опитва да се противопостави на това, с което той или тя не се съгласява в действителност.

4. Сън в съня

Човекът има сън, после се събужда, но продължават да му се случват странни неща. Оказва се, че просто сънува, че се е събудил.

Езотериците вярват, че ако имате такът сън, това показва вашето предразположение към духовни практики. Науката не може да обясни защо това се случва.

5. Ходене на сън

Това състояние е обратното на парализата на съня - съзнанието заспива, но не настъпва мускулна парализа. В съня си хората могат да ходят, да почистват или дори да напускат къщата, което често е много опасно. Сутринта не си спомнят нищо.

Сомнамбулизмът възниква при около 4.6-10.3% от населението, като децата са засегнати по-често. Причината все още е неизвестна, както и методите на лечение.

6. Синдром на експлодираща глава

Човекът се събужда от усещане за силна експлозия или пляскане. Понякога звукът изглежда оглушителен. Той може да бъде придружен от нарастващ шум или светкавица. Явлението не е опасно, но то плаши хората. Някои смятат, че са имали удар.

Това се случва, когато по някаква причина има нервна активност в областите на мозъка, отговорни за обработката на звука. Понякога синдромът е съчетан с безсъние.

7. Сънна апнея

Сънната апнея е внезапно спиране на дишането в съня. Човекът се събужда в резултат на това. Качеството на съня намалява, мозъкът изпитва кислородно гладуване и става трудно да се постигне качествен сън. Артериалното налягане също варира по време на атака, което може да предизвика сърдечни проблеми.

По време на сън, мускулите на фаринкса се отпускат, което понякога води до запушване на дихателните пътища. Затлъстяването, пушенето и старостта увеличават риска.

8. Повтарящите се сънища

Вероятно всеки е имал странни повтарящи се сънища, които постоянно възпроизвеждат същия сюжет.
Психолозите вярват, че мозъкът ни използва такива сънища, за да обърне внимание на нещо, което не сме забелязали в ежедневието ни. Тези истории ще се връщат, докато ситуацията бъде решена.

9. Падане върху леглото

Понякога имаме чувството, че сме били хвърлени на леглото отгоре. Ние се блъскаме и се събуждаме. Понякога преди това, ние сънуваме, че летим и падахме - доста неприятно усещане.

Спането е подобно на умирането - сърдечната дейност и дишането се забавят, мускулния тонус се намалява. Мозъкът "се плаши", възприема това като истинска смърт и проверява дали човекът е жив, като импулсира мускулите.

10. Изживяване извън тялото

Това е невропсихологично явление, при което човек, полузаспал, вижда себе си от място извън тялото си. За мистиците и окултистите това потвърждава съществуването на душата.
Явлението е много трудно да се проучи. Докато учените знаят, че илюзията за излизане от тялото съществува, не е ясно как действа и защо възниква. Също така не е ясно как да се справим с това. Но някои знаят как да влязат в това състояние умишлено. Те правят това, за да разширят границите на познавателните си способности.




Станете част от Jenite.bg във Facebook!

 

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay