4 неща, които трябва да направите, ако ви ухапе кърлеж

Намерили сте кърлеж? И сега какво?

4 неща, които трябва да направите, ако ви ухапе кърлеж

През лятото вероятността да получите ухапване от кърлеж е много голяма. Тези малки гадинки могат да бъдат много опасни, така че преглеждайте цялото си тяло периодично. Ако намерите кърлеж има няколко лесни стъпки, които трябва да следвате. Ето ги и тях:

1. Не се паникьосвайте

Това, че имате кърлеж не означава задължително, че ви е заразил с някаква болест. Това, дали ще ви зарази с нещо, зависи от това колко бактерии носи в себе си. Може да отнеме от 12 до 72 часа да ви зарази. Кърлежът се пълни с кръв постоянно. Така че колкото е по-голям, от толкова повече време е там. 

2. Вземете пинсетата си

Има тонове митове относно махането на кърлеж. Трябва да се намаже с лак за нокти, с вазелин, с олио и т.н. Но не вярвайте на тези неща. Сложете пинсетата възможно най-близо до кожата и го дръпенте. След това оставете мястото, където е бил кърлежа и не правете нищо, защото може да нараните кожата си. 

3. Изхвърлете гадината

Запомнете: Не му е нужно много време, за да ви разболее. Така че го изхвърлете възможно най-бързо. Използвайте буркан или плътно затворен плик и го изхвърлете. 

4. Следете състоянието си

Бъдете нащрек за симптоми, подобни на тези при грип. Ако забележите някой от симптомите в следващите седмици, консултирайте се с лекар. Наблюдавайте за обриви навсякъде по тялото, не само там, където е бил кърлежа. Има вероятност да ви е ухапал и друг кърлеж, без да сте забелязали. Проверете скалпа, подмишниците, задната част на краката. Обривите изчезват бързо, така че направете снимка, ако нямате възможност да отидете на лекар веднага. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

4 5
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay