5 естествени начина да намалите възпалението в тялото и да се чувствате по-добре

5 естествени начина да намалите възпалението в тялото и да се чувствате по-добре
Pexels

Фразата "противовъзпалително" е много нашумяла в наши дни, но истината е, че да отървете тялото си от всички възпаления всъщност е невъзможно - трябва да започнете с разграничаване между "добро" възпаление и "лошо" възпаление.

Остро възпаление ("Доброто")

Вашето тяло има специална система, която може да реагира на травма и инфекция. Първият тип, наречен остро възпаление, е реакция, при която област от тялото ви боли и става червена и подута, защото там циркулира повече кръв, за да възстанови увредената тъкан.

Да кажем, че случайно си порежете палеца, докато режете лук – той вероятно ще пулсира и ще стане червен и подут за няколко дни, докато тялото ви се излекува. Това е "добрият" вид възпаление, белязано от начало, пик и край. Отговорът на тялото към настинка е друг идеален пример за полезно възпаление. Симптомите на настинка (кихане, висока температура, запушен нос, подути жлези), макар и изключително неприятни, са страничен ефект от борбата на тялото ви с инфекцията и пречистването ѝ.

Нискостепенно системно възпаление ("Лошото")

"Лошото" възпаление, от друга страна, се нарича нискостепенно системно възпаление. Това е същия вид биологична реакция като острото възпаление, но няма ясно начало, среда и край. По същество то никога не спира, просто се задържа във вашата система - и там нещата стават опасни. 

Нискостепенното системно възпаление на практика е "врата към болестта". Въпреки че не винаги има пряка връзка, хроничното възпаление е свързано с повишен риск от заболявания като рак, сърдечно-съдови заболявания, диабет, Алцхаймер, депресия, биполярно разстройство и др.

Една от причините за това е, че постоянната борба с възпалението в крайна сметка изтощава имунната ви система. Следователно не е изненадващо, че намаляването на това системно възпаление може да бъде едно от най-добрите неща, които правите за вашето здраве, защото то се отразява на цялото ви тяло.

Ето някои естествени, ежедневни добри навици, които могат да ви помогнат да намалите възпалението и да се почувствате по-добре:

1. Дайте приоритет на съня

Вашето тяло се възстановява, докато спите, включително регулиране и намаляване на нискостепенно възпаление. Например, помислете за момент, в който стомахът ви е бил подут, може би от обилна вечеря преди лягане, но когато сте се събудили, отново сте се чувствали нормално. Това е възпалителна реакция към храната, която тялото ви успява да намали за една нощ. Поради тази причина е добре да се стремите към поне седем часа сън на нощ. 

2. Спортувайте редовно

Има безброй причини да движите тялото си през целия ден, но спортът е един от най-важните избори на начин на живот, които можете да направите, за да намалите хроничното възпаление. Това е така, защото е доказано, че редовната физическа активност намалява нещо, наречено С-реактивен протеин (или CRP), биомаркер, участващ във възпалението.

3. Избирайте храната си внимателно

От само себе си се разбира, че храните, които слагате в тялото си, ще окажат голямо влияние върху възпалителния му отговор. Лошата диета често допринася за нискостепенно възпаление, което може да доведе до хронично възпаление и след това в крайна сметка до заболяване. Ето няколко съвета за хранене за намаляване на възпалението:

Включете повече ястия без месо. Съсредоточете се върху протеини на растителна основа, като боб, ядки, бобови растения, семена и тофу - те са богати на микроелементи, което може да помогне за намаляване на ефектите от възпалителни храни (като червено месо).

Внимавайте за добавени захари и силно преработени храни. Излишната захар, предимно от добавени или изкуствени захари, в сравнение с естествените захари, открити органично в храните, е свързана с възпалителни реакции в тялото. Избягвайте прекалено сладки опаковани храни и сладкиши и вместо това се фокусирайте върху полезни храни като кръстоцветни зеленчуци, като карфиол. Те съдържат получени от глюкозинат биоактивни съединения, като сулфорафан, които активират процесите на детоксикация и противовъзпалителните реакции на организма. 

Балансирайте мазнините. Не избягайте непременно храни с високо съдържание на мазнини, тъй като видът мазнини е много по-важен от количеството мазнини. Например здравословните храни, пълни с омега-3 – като риба, орехи, семена от чиа, ленени семена или конопени семена – са с високо съдържание на мазнини, но също така са богати на противовъзпалителни мастни киселини.

Увеличете приема на фибри. Фибрите помагат за улавянето на други провъзпалителни фактори, включително излишните мазнини, холестерол и захар, и работят за извеждането им от тялото.

Погрижете се за психическото си здраве 

Стресът не е чисто психологически. Може да има и физиологично въздействие. Острите стресови фактори (като да заседнете в задръстване или да влезете в спор със съпруга/та) могат да увеличат нивото на възпаление в тялото ви и още повече, ако вече страдате от ниско самочувствие или депресия. Добре е да практикувате редовно медитация (дори само за няколко минути), за да намалите нивата на стрес и възпалението.

Посещавайте сауна

Все повече изследвания показват, че редовното посещение на сауна може да помогне за предотвратяване както на остри, така и на хронични заболявания чрез различни биологични механизми, един от които е намаляване на възпалението. Редовното изпотяване е свързано с намаляване на циркулиращите нива на възпалителни маркери, включително фибриноген и левкоцити (бели кръвни клетки). 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay