5 опасни храни, с които педиатрите съветват да не храним децата си под 5-годишна възраст

5 опасни храни, с които педиатрите съветват да не храним децата си под 5-годишна възраст

В първите няколко години от живота си нашите малчугани са най-уязвими, тъй като телата им не са се развили до пълния си потенциал. Това прави теми като захранването горещо дискутирани. Факт е, че до навършване на годинка, детето се храни предимно с мека храна, но след това постепенно въвеждаме и по-твърдата. В нетърпението си да запознаем детето с различни вкусове, понякога прибързваме, предлагайки храна, която не е подходяща за възрастта.

Когато детето е на възраст под 5 години неговата дихателна тръба е с широчина само от 8 мм. За да го визуализирате правилно, можете да си представите стандартна химикалка с прозрачна тръбичка. Съществуват храни, които с лекота биха запушили това така тясно каналче и биха предизвикали сериозна опасност от задушаване и дори смърт.

Ето кои са храните, които педиатрите съветват да избягвате, докато детето не навърши поне 5 години. Те изискват повече координация и детето лесно може да ги погълне, докато си играе, говори или просто се движи:

Маршмелоу

5 опасни храни, с които педиатрите съветват да не храним децата си под 5-годишна възраст

На пръв поглед безобиден, този мек бонбон всъщност е голям, лепкав и труден за поглъщане. При напояване от слюнката, той се подува още повече. Представете си какво може да причини това огромно нещо в дихателната тръба на детето ви.

Дъвка

Причината тук е горе долу същата като дъвката- отново е лепкава, превръща се в топка и е много трудно да се погълне, веднъж попаднала на неподходящото място.

Смучещи бонбони

Можем да потвърдим от личен опит, че тези бонбони са опасни дори и за възрастен, та какво остава за дете под 5 години. Те се разтапят бавно и детето може да глътне неволно лакомството, опитвайки се да каже нещо.. Веднъж попаднало в дихателната тръба, то много трудно може да бъде извадено.

5 опасни храни, с които педиатрите съветват да не храним децата си под 5-годишна възраст

Фъстъци и други ядки

Проблемът при ядките е следният - притежават перфектната форма, за да заседнат в дихателната тръба. Те обаче могат да преминат през нея и да попаднат в дробовете, което води до сериозни проблеми и е изключително опасно. 

Пуканки

Може би ще се изненадате, защото на пръв поглед изглеждат безопасни. Но всъщност пуканката има различни текстури, както и твърда част. Изисква много дъвчене и същевременно е много лека, така че лесно може да попадне в дихателната тръба. Когато се напои със слюнка набъбва и е почти невъзможно да се преглътне.

Педиатри споделят за изключително притеснителни случаи, предизвикани от пуканки - детето може да се задуши и да почине, а дори да оцелее, може да излезе от ситуацията със сериозни мозъчни увреждания.

Бонус съвет: Дори и детето ви да консумира безопасни храни, старайте се да не го губите от поглед. Задушаването се случва тихо и може дори да не разберете - докато го возите в количка и то е с гръб към вас, докато се храни в съседната стая. Бъдете изключително внимателни!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay