6 случая, в които подутият корем може да крие нещо по-сериозно

6 случая, в които подутият корем може да крие нещо по-сериозно

От 10% до 30% от населението страда от подут корем. Лошо храносмилане, менструация, запек и хранителни алергии са най-честите причини и обикновено са временни. Ако обаче подутият корем стане хроничен, може да бъде признак за нещо по-сериозно.

Ще обърнем внимание на 6 сериозни здравословни проблема, които могат да причиняват подуване на корема:

1. Инфекция на уринарния тракт

Инфекцията на уринарния тракт може да предизвика често пишкане. Другите симптоми са напрежение, болка и подуване на корема. Също така може да имате температура, гадене и повръщане. Подуването на корема може да бъде причинено и от тежки бъбречни инфекции. Ако имате някой от тези симптоми, незабавно посетете лекар.

2. Чернодробно заболяване

Заболяванията на черния дроб могат да бъдат причинени от употреба на алкохол, хепатит С или рак, могат да доведат до задържане на течности и да причинят подуване на корема. Ако подуването е породено от проблем в черния дроб, може също да почувствате умора или да развиете жълтеница. В такъв случай трябва незабавно да посетите лекар.

3. Възпалително заболяване на червата

Възпалителното заболяване на червата е възпалително състояние, което засяга главно дебелото черво и тънките черва. То може да причини диария, коремна болка и дори подуване на корема.

Изследванията показват, че хората с болест на Крон са по-склонни да имат непоносимост към лактоза. Непоносимостта към лактоза може да причини появата на газове, които след това могат да доведат до подуване на корема.

4. Дивертикулит

Дивертикулит е възпалението на малките торбички, наречени дивертикули, които се развиват по стените на червата. Симптомите включват внезапна поява на болка в долната част на корема.  

Другите симптоми са гадене, диария, запек и подуване на корема.

5. Рак

В коремната област има няколко органа- панкреас, стомах, дебело черво, матка и яйчници. Ако ракът се развие в някой от тези органи, това може да доведе до необяснимо подуване на корема. Ето защо, ако забележите постоянно подуване на корема и внезапно увеличаване на размера на корема, а не подуване, което се появява и изчезва, това може да е признак на рак.

6. Психично здраве

Когато човек е под хроничен стрес, хормонът кортизол има предимство. В тази ситуация, храносмилателните хормони намаляват, което може да доведе до лошо храносмилане и подуване.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!


1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay