7 неща, които трябва да знаете, ако имате болки във врата и гърба от неправилна стойка

7 неща, които трябва да знаете, ако имате болки във врата и гърба от неправилна стойка

Добрата поза е по-важна, отколкото повечето от нас мислят. Лошата поза означава, че вашите мускули и стави не работят през цялото време и това може да причини много сериозни проблеми като: хронична болка, мускулна атрофия, всички видове наранявания на ставите, проблеми с храносмилането и дишането и други. Освен това, лошата стойка ви кара да изглеждате зле.

Ще ви дадем няколко съвета, които ще ви помогнат да поддържате добра стойка и да сте здрави. Всички тези съвети са лесни за спазване.

1. Ходете боси и носете удобни обувки

Краката ви са основата на цялото ви тяло, така че правилното развитие на мускулите и ставите в тях е ключът към добрата стойка. Най-естественото нещо, което хората трябва да правят, е да ходят боси, затова трябва да го правите толкова често, колкото можете. Когато трябва да носите обувки, високите токчета и дебелите подметки са първите неща, които трябва да избягвате. Намерете удобни обувки, които не пречат на правилната ви стойка. 

2. Добавете калций към вашата диета

Калцият е строителният материал за нашите кости. Колкото по-възрастни сме, толкова по-крехки стават костите ни. Силният скелет ви помага да поддържате добра поза и да избягвате всякакви болки, които може да причини лошата поза. Така че яжте повече храна, която е богата на калций, като: сирене, ядки, боб и млечни продукти.
3. Консумирайте витамин D
Вашите кости се нуждаят от витамин D, най-вече защото осигурява добра абсорбция на калция. Можете да получите витамин D от храна и слънчева светлина, но ако тези два източника не са достатъчни, по-добре е да приемате добавки.
4. Вдигане на тежести
Не е нужно да се втурвате към фитнес залата и да започнете да вдигате тежести. Малките товари, които срещате във вашия ежедневен живот, като торби от магазин за хранителни стоки или раница, ще направят този трик. Просто ги използвайте разумно и не носете тежка чанта на едно и също рамо през цялото време. Редовното повдигане на различни товари ще ви попречи да получите остеопороза и да имате гърбица, когато остареете.
5. Променяйте позата си
Седенето на едно място в продължение на часове кара мускулите ви да се изморяват, а лошата поза причинява болка във врата и гърба. Много е важно да променяте позата си, да се изправяте, да се разхождате и да се разтягате поне два пъти на час. Ако сте прекалено заети, за да го запомните, задайте си аларма, за да го правите на всеки 30 минути.
6. Подобрете баланса си
Има различни видове фитнес оборудване, които можете да използвате за тренировки. Ходенето върху всяка нестабилна повърхност, като например пясък, също е много полезна. Балансирането свързва мозъка, нервната система и мускулите, за да създаде по-добра координация и подобрява позата ви.
7. Спортувайте
Ето няколко упражнения, които да ви помогнат да подобрите позата си и да се освободите от болката:
Поза "Кобра": Легнете по корем, краката трябва да са изпънати назад, ръцете до тялото. Издишайте и бавно повдигнете главата и гърдите си от пода, като използвате задните си мускули, без да използвате ръцете си. Дръжте бедрата на пода и отпуснете врата си. След това бавно се върнете надолу и повторете това упражнение три пъти.
Поза "Стол": Издишайте, докато сгъвате коленете си. Не сгъвайте коленете си повече от 90 градуса и ги дръжте над пръстите на краката. Направете две вдишвания, след това се изправете и повторете това упражнение три пъти.
Поза "Планк": Започнете с ръце и колене на пода. Опънете и двата крака зад себе си, с пръсти на пода и гърба и краката, образуващи една права линия. Задръжте тази поза толкова дълго, колкото можете.
Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay