7 причини да консумирате по една лъжица зехтин сутрин

7 причини да консумирате по една лъжица зехтин сутрин

Повечето хора изполват зехтина за готвене и подправяне на салати, но всъщност и пиенето му има много ползи. Известно е, че зехтинът е полезен за сърцето, но има и други ползи за здравето. 

Пиенето на зехтин на празен стомах не звучи много привлекателно, но си заслужава да опитате. Ето защо: 

1. Преобразява кожата

Зехтинът е основна съставка в много козметични продукти и може да бъде от полза за кожата ви и като го консумирате. Намалява зачервяването и подуването и може да запази лицето ви без бръчки за по-дълго. Зехтинът има мощни антибактериални свойства и служи като естествен дезинфектант.

2. Може да ви помогне да отслабнете 

Много изследвания показват, че спазването на средиземноморска диета, богата на зехтин, има положителен ефект върху телесното тегло. Повече от 180 души участвали в 3-годишно проучване, което доказа, че яденето на зехтин им помага да отслабнат.

3. Полезен е за мозъка

Яденето на зехтин редовно помага да се премахне натрупването на плаки в мозъчните клетки. Тези плаки могат да причинят болестта на Алцхаймер, най-често срещаното психично заболяване в света. Хората, които редовно ядат зехтин, имат по-добра памет от тези, които поддържат диета с ниско съдържание на мазнини.

4. Подпомага здравето на костите

Микроелементите в зехтина могат да бъдат от полза за хората, страдащи от ревматоиден артрит. Това работи по-добре, когато се комбинира с рибено масло, богат източник на омега-3 мастни киселини. Съединенията, открити в екстра върджин зехтина, подобряват здравината на костите, намаляват болките в ставите и сутрешната скованост, причинени от артрит.

5. Намалява възпалението

Обогатяването на вашата диета със зехтин и други храни с омега-3 мастни киселини намалява възпалението в тялото. Това от своя страна може да помогне за предотвратяване или лекуване на различни кожни състояния, причинени от възпаление.

6. Полезно е за здравето на червата

Някои видове бактерии, които живеят в стомаха ви, могат да причинят язва на стомаха. Доказано е, че зехтинът се бори с тези бактерии, някои от които са устойчиви на антибиотици. Само 30 грама екстра върджин зехтин на ден могат да убият вредните бактерии само за 14 дни.

7. Контролира кръвната Ви захар

Екстра върджин зехтинът може да бъде тайната за понижаване на кръвната захар. Той предпазва тялото ви от диабет тип 2 и може да намали риска с над 40%.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

7 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay