9 храни и напитки, които се борят с депресията по-добре от хапчета

9 храни и напитки, които се борят с  депресията по-добре от хапчета

Хората често говорят за психически и физически болести така, като че ли това са две съвсем различни неща, но истината е, че те са силно свързани. Депресията, например, е толкова физическа, колкото и психическа.

Предлагаме ви 9 храни и напитки, които хората с депресия трябва да ядат и да пият по-често:

Зелен чай

Хората отдавна използват зелен чай за борба с депресията. Неговите полифеноли увеличават снабдяването на мозъка с допамин - "щастливия" невропредавател. Той също така увеличава инсулиновата чувствителност, която осигурява постъпването на глюкоза в мозъка. Зеленият чай подобрява имунитет и стимулира енергия (поради активното окисляване на мазнините).

И, според едно проучване, колкото повече зелен чай пиете, толкова повече ползи получавате.

Бадеми

100 грама бадеми съдържат до 268 мг магнезий - минерал, който прави чудеса при мигрена и депресия. Жените и мъжете на възраст 19 - 30 години се нуждаят от 310 mg и 400 mg магнезий съответно. Шепа бадеми ни осигурява необходимата доза витамин В6, който има благоприятен ефект върху нервната система и има успокояващ ефект. Те помагат на организма да преобразува триптофан (аминокиселина, която човешкото тяло не произвежда, съответно се доставя чрез храната) в серотонин, който играе важна роля при регулирането на агресивността, настроението, съня, сексуалността и апетита.

Авокадо

Авокадото са пълни с калий и осигуряват 5 mg на 100 грама. Установено е, че храни с високо съдържание на калий премахват симптомите на стрес и депресия. Препоръчителната доза за възрастен е 4 700 mg калий на ден. Калий помага за предотвратяване на това, към което води продължителна депресия - заболявания на кръвоносната система, сърдечни заболявания и инсулт. В допълнение, авокадото съдържа мононенаситени мастни киселини, включително олеинова киселина - мощен антиоксидант, който предпазва от рак на гърдата.

Шоколад

Ако искате да се възползвате от предимствата на борбата срещу депресията, имате нужда от тъмен шоколад. Научно доказано е, че какаото в тъмен шоколад увеличава нивата на серотонин и допамин, като същевременно намалява количеството на хормона на стреса. 40 грама тъмен шоколад на ден е достатъчен, за да произведе този ефект.

Банани

Бананите съдържат високи нива на триптофан, хранителен елемент, който мозъкът преобразува в 5-HTP. След това 5-HTP се превръща в серотонин и мелатонин. Като допълнителен бонус, бананите съдържат много калий и магнезий.

Боровинки

Боровинките са известни със своите силни антиоксидантни свойства и способността им да намалят оксидативния стрес, който е основната характеристика на депресията. Изненадващо е, че те дори помагат на мозъка да произвежда нови клетки, за които се смята, че лекуват депресия.

Аспержи

Високото съдържание на фолиева киселина и витамини от група В в аспержите повишава психичното здраве, подпомага преобразуването на триптофан в организма, намалява симптомите на стреса.

Броколи

Съдържат голямо количество витамин С, който подпомага усвояването на желязото, предотвратява развитието на катаракта и също така облекчава симптомите на настинка. Фолиева киселина, която също присъства в броколи, помага на жените да поддържат нормален растеж на тъканите, калият нормализира високото кръвно налягане, а големи количества калций помагат за борба с остеопорозата.

Спанак

Не на последно място, спанакът също съдържа фолиева киселина. Това е важно, защото дефицитът на фолиева киселина се свързва с депресия. Фолиевата киселина също повишава нивата на серотонин и допамин и може да се използва за повишаване на ефективността на антидепресантите.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

7 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay