Ако често проверявате симптомите си онлайн, може да сте киберхондрик

А това не е добре

Ако често проверявате симптомите си онлайн, може да сте киберхондрик

Повечето хора, когато нещо ги заболи или усетят дискомфорт, проверяват симптомите си в интернет. Понякога това помага да се изяснят симптомите, но повечето хора осъзнават, че всичко, което четат в интернет, дори публикувано от специалисти, не е медицинска диагноза и трябва да посетят лекар. В случай на "киберхондрия" обаче хората вярват, че търсенето онлайн е достатъчно, започват да проверяват всички възможни симптоми в интернет и да си поставят диагнози сами. 

Искаме да ви разкажем всичко за този проблем и възможните лечения на киберхондрията; нарушение, породено от злоупотреба с интернет за медицински цели.

Тревожност, отразена като киберхондрия

Днес лекарите се занимават с пациенти, които твърдят, че имат мозъчен тумор, само защото имат главоболие. Причината за това явление е самодиагностиката, която правят след проучване на признаци, симптоми и нарушения онлайн. Киберхондрия е състояние, при което хората правят самодиагностика на заболявания, в много случаи тежки състояния, след провеждане на онлайн търсене. Това увеличава тревожността им и прави работата на здравните специалисти по-сложна.

Отрицателните последици от онлайн търсенията

Киберхондрията, както всяко друго психологическо разстройство, има последствия, които засягат тези, които страдат от него. Някои от ефектите от провеждането на обсесивни търсения на болести включват следното:

1. Увеличаване на нивата на тревожност: След редовното анализиране на болестите киберхондриците се претоварват с информация и започват да се тревожат повече, отколкото би трябвало, за болести, които вероятно никога няма да развият.

2. Самолечение и спиране на действителното медицинско лечение: Някои киберхондрици започват лечение, което намират в интернет, без дори да се консултират с медицински специалист. Други са толкова убедени в своята самодиагностика, че се отказват от предписаните от лекарите лекарства. Рисковете за тяхното физическо здраве могат да бъдат много сериозни.

3. Развитие на хипохондрия: Поради високата експозиция на онлайн съдържанието за болести и силния страх от разболяване, човек с киберхондрия може много лесно да развие хипохондрия.

4. Нософобия: Това е широко разпространена фобия сред студентите по медицина, които непрекъснато са изложени на информация за медицински състояния, а киберхондриите също могат да се сдобият с нея. Страдащите от Нософобия си мислят, че могат да се разболеят от конкретна болест, но в действително те нямат никакви симптоми.

Как да се справите с киберхондрията

Както при хипохондрия или друго психично разстройство, лечението на пациента е психологическо. Роднините и приятелите трябва да помогнат на пациента да разбере, че тялото му е наистина здраво.

Не забравяйте, че никога не бива да поставяте диагноза, основана единствено на това, което четете в интернет. Няма уебсайт, който да замени мнението на лекар. Ако нещо ви тревожи, не чакайте и се обадете на Вашия лекар.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!



1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay