Д-р Нели Великова за превенцията и лечението на рака на гърдата

Тя е стипендиант в обучителна програма на Avon, чиято цел е след връщането си у дома лекарите да имат нови знания за нововъведенията при борбата с рака на гърдата, за да може и на местно ниво пациентите да се възползват от най-висококачествена консултация

Д-р Нели Великова за превенцията и лечението на рака на гърдата

Д-р Недялка Великова е специализант по лъчетерапия към Специализираната болница за активно лечение по онкология в София. През 2014 г. тя стана първият представител на страната ни в рамките на стипендиантската програма за борба с рака на гърдата на Фондацията за жени на AVON.

След предварителна селекция на стотици кандидатури от цял свят д-р Великова бе избрана за участник в обучителна програма на AVON за превенция и лечение на рака на гърдата.

Jenite.bg си поговорихме с д-р Великова за трудностите на професията и спецификите на лечението, което тя прилага на своите пациенти.

Здравейте, д-р Великова! Разкажете малко повече за професионалния си опит.
Професионалният ми път започна преди повече от пет години в СБАЛ по Онкология, София, като в момента работя като асистент в Клиниката по лъчелечение.

Посетила съм редица курсове за повишаване на квалификацията към различни организации, а през 2014 г. спечелих международна стипендия на Фондацията за жени на AVON. Благодарение на нея участвах в двумесечно обучение в болница "Presbyterian” в Ню Йорк, работейки с едни от световно признатите специалисти в областта на онкологията.

Д-р Нели Великова за превенцията и лечението на рака на гърдатаПред болница "Presbyterian” в Ню Йорк

За каква професия мечтаехте като дете?
Не си спомням като дете да съм искала да работя, но в гимназията мечтаех да стана адвокат. Уви, оказа се, че историята и литературата не са най-голямата ми сила.

Кога взехте решението да се занимавате с медицина? Защо?
Няколко години преди да завърша гимназия реших да стана лекар. Спомням си, че като малка, когато мама ме водеше на преглед, се страхувах и срещах винаги сърдити и намусени физиономии. Мислех, че ако аз нося бялата престилка, бих правила всичко, за да не се страхуват болните. Въпреки тежката професия, сега се опитвам да не забравям това и да се усмихвам повече на хората, прекрачващи прага на кабинета.

Какво точно представлява лъчетерапията?
Лъчетерапията третира рака чрез йонизиращи лъчения. Те взаимодействат както с туморните, така и с нормалните клетки на физично, химично и биологично ниво и водят до клетъчна смърт. Основна цел на лъчелечението е загиване на максимален брой туморни клетки, респ. загиване на тумора, с минимални загуби и щадене на здравите тъкани.

Д-р Нели Великова за превенцията и лечението на рака на гърдатаД-р Нели Великова заедно с други стипендианти.

Как преборихте конкуренцията и успяхте да спечелите стипендията?
Конкуренцията беше наистина голяма – програмата е за лекари от страни извън САЩ. Аз бях единствената българка сред стотици кандидати от цял свят. След избора по документи и интервю по Skype на финала бяхме само 23-ма стипендианти. Обучението се проведе в едни от най-известните онкологични центрове в Щатите; аз бях 2 месеца в болница към Кoлумбийския университет в Ню Йорк.

Какви са целите на обучителната програма на AVON?
Фондацията за жени на AVON организира глобалната стипендиантска програма за втори път. Тя предлага обучение на специалисти в областта на рака на гърдата от целия свят в едни от водещите онкологични центрове в САЩ. Стипендията предоставя възможност за придобиване на нови знания и умения, които са широко използвани в САЩ, но за България са нови и непознати. Със сигурност могат да се пренесат обаче ценни знания в посока подобряване на превенцията и лечението на рака на млечната жлеза.

Какво е положението в България спрямо останалите страни в Западна Европа, що се отнася до статистическите данни, свързани с рака на гърдата?
Ракът на млечната жлеза е на първо място по честота сред злокачествените заболявания при жените в България. Заболеваемостта у нас е по-ниска от средната за Европа, но смъртността е по-висока. По-кратка е и средната продължителност на живот след диагностициране на болестта. Това определя рака на млечната жлеза като социално-значимо заболяване с голямо разпространение сред населението, предизвикващо сериозни медико-социални проблеми.

Д-р Нели Великова за превенцията и лечението на рака на гърдатаНа похода срещу рака на гърдата в Чикаго.

Какво бихте искали да се промени в здравната система?
Иска ми се промените да стимулират повече млади колеги да искат да упражняват професията си в България, а пациентите да уважават и ценят труда на своя лекар.

Какво бихте посъветвали читателките на Jenite.bg - колко често трябва да ходят на преглед? А да преглеждат гърдите си сами?
Нека отделят по 10 минути за самопреглед всеки месец и да посещават специалист профилактично всяка година, а след навършване на 40 години – да си правят мамографски преглед. Важно е жените да си обръщат повече внимание – особено ако имат фамилна обремененост – майка, баба, сестра с рак на гърдата. Може би най-важното е да не се страхуват да отидат на преглед, защото колкото по-рано се постави диагноза, толкова по-добра е прогнозата и повече са вариантите за лечение. Ракът на гърдата, открит навреме, е лечим.

Какво обичате да правите в свободното си време?
Обичам да си поспивам, да чета книги, да пътувам, да прекарвам време със семейството и приятелите си. Но за съжаление не ми остава много свободно време.

6 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay