Добре ли е да пропускате закуската, ако спазвате диета?

Добре ли е да пропускате закуската, ако спазвате диета?

Ако четете новините или следвате всяка знаменитост, вероятно сте наясно, че периодичното гладуване е супер модерна диета в момента. И ако знаете, че някой се опитва или сте пробвали сами, вероятно също сте научили, че пропускането на закуската в този период, е един от най-трудните моменти.

Този, който спазва диета с периодично гладуване, може да се нахвърли на каквото си поиска в часовете без гладуване, ако не ограничава групи от храни или има конкретни цели за калориите. Но когато всяка вечер ядете рано и трябва да изчакате до обяд на следващия ден, преди да можете да хапнете отново, тези часове минават прекалено бавно.

Хубавото на периодичното гладуване е, че е гъвкаво, което означава, че не е нужно да пропускате закуската, ако следвате определена диета. Повечето дами решават да го направят, тъй като това е най-малко болезненият начин да издържат през 16-часовия период на гладуване.

Дали ще се усети по-голям спад на тегло, конкретно, когато отлагате първото хранене за по-късно през деня?

Ето какво казват специалистите за пропускането на закуската, когато спазвате диета.

Това е една от най-горещите спорни теми в света на храненето. Въпреки, че дебатът за закуска продължава от години, по-новите изследвания сочат, че закуската не ви помага да отслабнете, но и пропускането й не се препоръчва.

Изпускането на закуска може да доведе до повишаване на риска от диабет тип 2. Някои хора понасят нещата добре без закуска, но диетолозите препоръчват да я консумирате, за да осигурите енергия на мозъка и тялото си, така че да могат да функционират добре през деня. Още повече, ако не закусите, можете да преядете по време на обяда поради прекаленото огладняване.

Можете ли да отслабнете, когато пропуснете закуската, за сметка на останалите основни яденета през деня?

Не е задължително. Ако закуската е вашата диетична слабост- предпочитате палачинки и бекон, допълнени със захарен сироп- но обикновено сте по-разумни по отношение на обяда и вечерята, тогава можете да сте сигурни, че ще свалите тегло, ако я пропуснете. Но като цяло няма връзка между прескачането на закуската и по-бързата загуба на килограми.

Има, обаче, един период от деня, в който вероятно не трябва да се яде много, и това е късно през нощта. Яденето по-късно през деня често води до по-висок калориен прием и в крайна сметка може да доведе и до повишаване на теглото.

Яденето по-късно през нощта може да увеличи концентрацията на глюкоза в кръвта на човека, увеличава риска от диабет или риска от сърдечно-съдови заболявания. Така че, по тази логика е по-добре хората да планират консумацията на храна не чак толкова късно сутрин, за да избегнат изместването на часовете за хранене твърде късно вечер.

Тези, които обичат да стоят до късно вечер, например, трябва да избягват гладуването през деня и храненето само през вечерните часове, от 18:00 до 2 часа сутринта. Препоръчително е да се яде, когато слънцето е най-високо, и да се спира, когато слънцето залязва".

Има ли някой, който не бива да прескача закуската?

Има няколко групи хора, които не трябва да прескачат закуска. По принцип е добре да се консултирате с личния си лекар за диетата или с квалифициран диетолог.

Не е препоръчително закуската да се пропуска от бременни жени, инсулинозависими хора с диабет, хора с анамнеза за нарушено хранене, спортисти или хора, които правят интензивни тренировки рано сутрин и всички, които са склонни да преяждат по време на хранене.

Автор: Десислава Михалева

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay