Защо очите ни потрепват и как да го предотвратим?

Защо очите ни потрепват и как да го предотвратим?

Доста е странно, когато сме на публично място и изведнъж усетим, че окото ни започва да потрепва. Всъщност имаме добри новини за вас - тези спазми са толкова незначителни, че другите не ги забелязват и обикновено не представляват заплаха за вашето здраве. Все пак те са доста дразнещи, така че нека разберем защо се появяват на първо място.

Неволните спазми на окото се наричат миокимия и те са насочени предимно към горния клепач. Те са напълно непредвидими и обикновено продължават от няколко секунди до няколко минути. В редки случаи те дори могат да продължат до цял месец. Потрепването на очите е безболезнено и обикновено преминава от само себе си, така че не изисква специално лечение. Въпреки това, трябва да потърсите медицинска помощ, ако имате следните симптоми:

- Клепачите ви се затварят напълно по време на потрепване;

- Спазмите започват да засягат останалата част от лицето ви'

- Потрепването на очите продължава няколко седмици;

- Има изписване;

- Клепачите ви изглеждат увиснали.

На какво всъщност се дължи потрепането и как да го избегнем?

Дигитално напрежение на очите

Още един проблем, причинен от прекалено дългото гледане в нашите екрани, е потрепването на очите. Опитайте да следвате следното правило: отдалечавайте погледа си от екрана на всеки 20 минути, като се фокусирате върху нещо, което е на половин метър от вас за 20 секунди или повече. Защитните очила за компютър могат да бъдат истински спасител.

Липса на сън

Ако не оставяте очите си да си почиват достатъчно, те ще ви го върнат с леки спазми от време на време. Ако нормализирате графика си за сън, проблемът би трябвало да изчезне.

Стрес

Стресът се счита за една от най-честите причини за спазми, затова трябва да се отпуснете. Йогата и дихателните упражнения са чудесен начин да започнете, но всеки намира свой собствен начин да се отпусне и да намери своя Дзен.

Нездравословно хранене

Липсата на достатъчно хранителни вещества може да е една от причините за потрепването на очите ви. Витамините и елементите от храната влияят пряко върху мускулите и нервната ни система, които също са отговорни за поддържането на стабилността на клепачите ви. Освен това стресът често предизвиква лош избор на храна, а вече знаем какво могат да ни причинят прекалено многото стрес и вредната храна.

Прекаляване с кофеина

Предозирането с кофеин е един от най-честите дразнители за клепачите ви. Опитайте да намалите консумацията на кафе, чай и напитки с кофеин (също внимавайте за цялата тази захар в безалкохолните напитки) за няколко седмици. Ако потрепването на очите ви изчезне, тогава ще разберете, че виновникът е кофеинът.

Алергии

Хората с алергии често изпитват сълзене на очите и започват да ги търкат по-често, което води до дразнене. Всяко физическо увреждане на окото може да провокира потрепване . Препоръчително е да използвате капки за очи, когато вашата алергия е в активна фаза.

Но как да предотвратим потрепването?

Топъл компрес

Компресът може да помогне за отпускане на окото ви. Уверете се, че водата не е твърде гореща и поставете напълно мокра кърпа върху окото си. След като кърпата изстине, потопете я отново в топла вода. Дръжте го върху окото си, докато потрепването изчезне напълно.

Стискане на очите

При наличие на спазъм, затворете очите си за цяла минута и ги стискайте през цялото време. Отпуснете очите си за 10 секунди и след това повторете още 3 пъти.

Масаж под долния клепач

С този масаж подобрявате циркулацията на очите и стимулирате мускулите. С помощта на средния пръст масажирайте леко долния клепач, като правите кръгови движения. Продължете да разтривате за около 30 секунди. Не забравяйте да си измиете ръцете преди това!

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay