Изгонете комарите с домашни репеленти

Натурални, приятелски настроени към кожата и безотказно ефективни

Изгонете комарите с домашни репеленти

Лятна вечер, фин бриз, покрити с ефирен шал рамене, коктейлна чаша в ръка, шум на разбиващите се в пясъка вълни… Тази история, позната всекиму, би била напълно идилична, ако в този момент на хоризонта не се появяваха омразните комари, които са в състояние да провалят и най-спокойната и приятна вечер край морския бряг.

За съжаление продуктите за защита на кожата от досадните кръвопийци, които се предлагат на пазара, невинаги са най-доброто решение. Някои от тях са много слабо ефективни, докато други по-силни такива често предизвикват раздразнения и алергични реакции.

Добрата новина е, че съществуват натурални алтернативи на купешките репеленти, които са способни да прогонят и най-упорития комар от повърхността на външната ви обвивка, без да ѝ влияят негативно. А рецепти за най-ефективните и приятелски настроени към кожата сред тях може да откриете именно в тази статия.

Лавандула и оцет

Изгонете комарите с домашни репеленти

В шишенце с пулверизатор с вместимост 500 мл изсипете 1 ч.ч. свежи или сушени лавандулови цветчета и допълнете с бял винен оцет. Оставете сместа да престои на сухо и тъмно място, като всеки ден разклащате бутилката. След 10 дни репелентът е напълно готов за употреба.

Ароматен крем
Смесете 8 капки етерично масло от лимонена трева с по 4 капки етерични масла съответно от мента, мащерка и лавандула. Добавяйте по 6 капки от получената ароматна смес на всеки 100 мл от любимия си лосион за тяло.

Ароматно масло
В малко шишенце изсипете 2 с.л. бадемово масло и към него добавете 10 капки етерично масло от розмарин, 7 капки етерично масло от канела и 3 капки етерично масло от кедър.

Чаено дърво и здравец

Изгонете комарите с домашни репеленти

В шишенце от 100 мл сипете по 10 капки етерични масла от чаено дърво и здравец. Добавете 1 с.л. глицерин или рициново масло и допълнете бутилката с минерална или дестилирана вода. Разклащайте енергично преди всяка употреба.

Билков лосион
Към 1 ч.ч. вряща вода добавете по 1 с.л. изсушени мента, лавандула, джоджен и лимонена трева. Покрийте своеобразния чай и го оставете да престои така, докато изстине напълно. Прецедете получената течност и я пресипете в шишенце с пулверизатор.

Ароматен балсам

Изгонете комарите с домашни репеленти

Смесете ⅓ ч.ч. какаово масло с ⅓ ч.ч. пчелен восък и ¼ ч.ч. кокосово масло. Разстопете получената основа на водна баня и към нея добавете по 15 капки етерични масла от евкалипт, лимонена трева и бергамот, както и по 5 капки етерични масла от кедър и мента. Изсипете сместа в бурканче и я оставете да се втвърди на стайна температура.

Ако тази статия ви е харесала, харесайте и страницата на Jenite във Facebook!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay