Изненадващите фактори, които могат да доведат до преждевременно побелели коси

Ето кои са те и как да се предпазите!

Изненадващите фактори, които могат да доведат до преждевременно побелели коси

Някога преглеждали ли сте внимателно косата си за бели косъмчета? Чудили ли сте се защо косата ви побелява толкова рано? Е, не сте сами. Според международно проучване до 23 % от световното население ще бъде с почти изцяло побеляла коса преди да навърши 50 годишна възраст.

Но защо косите ни посивяват и по-важното - защо някои хора побеляват по-рано от други? Отговорът е много прост в най-общия случай - родителите ни са виновни. И не, защото ни стресират и ни докарват бели коси, а защото са ни предали такива гени.

След задълбочено проучване е доказано, че гените наистина имат вина, но по-голям виновник е околната среда и света, в който живеем. Днес ще ви представим главните виновници за сивите коси!

Пушенето
Наред с всички останали ужасяващи странични ефекти, пушенето се свързва и с по-ранното побеляване на косата. Според проучване, направено през 2013 година, пушачите са два пъти по-предразположени към по-бързо побеляване (преди 30-годишна възраст).

Стресът
Всички знаем израза, че от нерви можем да побелеем и се оказва, че е точно така. От задълбочено изследване, направено преди няколко години, става ясно, че енергията, която тялото ни използва, за да се справя със стреса, уврежда нашето ДНК, което пък от своя страна довежда до преждевременно стареене и сиви коси.

Замърсяването
Ако живеете в голям град с много фабрики и автомонилен трафик, то имате много по-голям шанс да побелеете по-бързо в сравнение с някой, който живее в по-малък и по-чист град. В замърсеният въздух има вредни кислородни радикали, които могат да се прикрепят към косата и да увредят клетките на косъма още при формирането им.

Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

3 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay