Как да се справите с болката от месечния цикъл

Как да се справите с болката от месечния цикъл

Спазми, подуване на корема, промени в настроението, болки в долната част на гърба, главоболие, умора, силно кървене и болка. Менструалната болка е ужасяваща. Повече от половината жени в САЩ посочват, че страдат от дисменорея, болка, свързана с менструалните спазми. Но има ли начин да я победим? Оказва се, че да.

Всичко започва от вашата диета

Всеки аспект от нашия живот, диета, физическа активност играят съществена роля за това как се чувстваме. Колкото по-чиста и здравословна е храната и колкото по-активни сме било във фитнеса или извън него, толкова по-лесно ще премине месечният ни цикъл. Наблегнете на плодовете и зеленчуците, ако го направите ще забравите за болката. Включването на куркума във вашите ястия също може да помогне. Установено е, че жълтата подправка успокоява мускулните спазми и облекчава болката, свързана с тях.

Помислете преди да вземете болкоуспокояващо

Нестероидните противовъзпалителни средства, приети ден или два преди началото на цикъла, могат не само да задържат болката, но и да намалят кръвта с до 70 процента. Ако знаете с точност кога ще ви дойде, планирайте пиенето на хапчето.

Пропуснете чай, вземете витамин В и рибено масло, отвара от сминдух

Въпреки че чашата чай от лайка може да ви успокои, не оказва никакво влияние върху болката по време на цикъл. Изследвания показват, че и витамин В, и рибеното масло работят за намаляване на възпалението и по този начин намаляват болката. Известно е, че семената сминдух улесняват отслабването, полезните са за черния дроб и бъбреците. С тях можете и да намалите менструалната болка, като ги накиснете във вода за 12 часа и след това изпиете отварата.

Опитайте масаж

Сусамовото масло традиционно се използва за абхианга, т.е. за ежедневния аюрведиченсамомасаж. То е богато на линолова киселина и има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.

Стоплете се

Сдобийте се със сгряващо одеяло. Любимо на спортистите при възпаление на мускулите, старата школа работи и при менструални спазми, тъй като топлината помага за отпускане на мускулите, които се свиват в матката. Пиенето на топли течности и вземането на горещ душ също помага да облекчаване на болката и ще ви накара да се почувствате по-спокойни.

Пробвайте акупунктура

Не всеки е фен на малки иглички, забити в кожа. Но акупунктурата стимулира производството на серотонин и ендорфин в централната нервна система, които ще ви накарат да забравите за тези 4-5 дни.

Опитайте нови неща

В днешно време се предлагат множество джаджи, за които се казва, че облекчават менструалните болки. Дали ще са затоплящи или леко вибриращи, ако са безопасни, пробвайте.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay