Как сокът от кисели краставички бори махмурлука и умората?

Освен козметични и диетични приложения краставиците имат и лечебни свойства

Как сокът от кисели краставички бори махмурлука и умората?

Красавицата има много дълга история. Култивирана е в Индия преди около 3000 години. Предполага се, че е пренесена в Европа от Александър Македонски. В Египет, Гърция и Рим са използвали зеления зеленчук не само като храна, но също така и за лечебни цели.

За мъжете краставицата може да е асоциация за салата, а за дамите - зеленчук, който се съдържа в много козметични продукти за лице и тяло. Защо пък не и маска за лице с краставички? Релаксиращо, нали?

Без значение обаче какви асоциации поражда зеленчукът, краставицата има много полезни съставки. Нейната консумация е полезна за кожата, защото съдържа водород, който я омекотява. А високото съдържание на сяра и силиций подобряват растежа на косата.

Ако пък обелките от краставици се сложат по ръцете или лицето, кожата се изглажда и хидратира. Освен това краставицата охлажда кожата, когато е изгорена или възпалена. При слънчеви изгаряния народната медицина, освен кисело мляко, препоръчва и краставици.

Ароматът на прясна краставица може да ви освободи от главоболие, депресия или безсъние. Ако всеки ден в продължение на месец пиете чаша сок от краставица, можете да ускорите обмяната на веществата в организма си, което ще помогне за детоксикация на черния дроб. Друга важно свойство на краставицата е, че укрепва нервната система.

Как сокът от кисели краставички бори махмурлука и умората?

Но стига толкова за пресните краставици. Киселите краставички в буркан по нищо не отстъпват на пресните. Те също имат полезни съставки и особено сокът, който ние често пренебрегваме, посягайки веднага към краставичките. В сезона на туршиите и бурканите със зимнина искаме да ви запознаем с ползите за здравето, които могат да бъдат извлечени от сока от краставички.

"Не трябваше да пия толкова..."

Как сокът от кисели краставички бори махмурлука и умората?

Алкохолът е диуретик, който води до дехидратация. Затова след една пиянска нощ хората се чувстват ужасно. Приемът на краставичен сок, след употреба на алкохол в големи количества, възстановява изчерпаните нива на натрий в организма.

Премахва умората след тренировка

Как сокът от кисели краставички бори махмурлука и умората?

Много спортисти потвърждават теорията, че след тренировка сокът от краставици възстановява електролитите я тялото. Според някои изследователи той дори облекчава спазмите.

Облекчаване на предменструалния синдром (ПМС)
Това е един много добър заместител на списъка с хапчета, стопиращи болката по време на менструация. Облекчава спазмите, както и намалява чувството на нужда от сол, което някои жени изпитват.

Лекуване на стомашни киселини
Обратно на очакванията, че оцетът дразни стомаха и предизвиква киселини, сокът, съдържащ оцет, помага на някои хора да успокоят киселините в стомаха. 

Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

6 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay