Кои храни подобряват здравето и удължават живота? Трите ключа към дълголетието

Кои храни подобряват здравето и удължават живота? Трите ключа към дълголетието

Много хора считат, че старостта е състояние на душата. Но все пак външните белези на старостта – бръчките, белите коси, отпуснатата и провисваща кожа – рано или късно спохождат всеки един. Но нали сте виждали хора, които на 40-50 години изглеждат много състарени, и такива на 70 г, на които не можеш да им дадеш годините? Как можем да отложим възможно най-много процеса на стареене и появата на тези издайнически белези, които говорят за настъпването на старостта? 3-те ключа на младостта

Основата за поддържане на добро здраве и "вечна" младост е в правилния начин на живот. Но има три специални ключа, които ще отключат извора на младостта в тялото ни, ако приложим тези принципи в живота си. Кои са те?

Ключ 1: Редовни физически упражнения 

Дали това е редовното занимание със спорт, целенасоченото ходене или работата в градината, движението е ключово за поддържането на добро здраве и младост. Според проучването "Физическите упражнения като ефективна интервенция срещу стареенето" физическите упражнения са ефективна интервенция срещу стареене. Въпреки че те не могат да преобърнат процеса на стареене, упражненията отслабват много от вредните системни и ефектите върху клетката. Активният начин на живот представлява мощен инструмент, който не само предотвратява и лекува много състояния и заболявания, но и има анти-стареещ ефект.

В допълнение, редовната физическа дейност стимулира притока на кръв в епителните клетките и забавя стареенето на кожата, като същевременно премахва оксидативния стрес, натрупан в тялото. 

Ключ 2: Редовен сън 

Проучване, проведено от изследователи на UCLA, под названието "Частичното недоспиване, свързано с биологичното стареене при възрастните" разкрива, че дори и една нощ на недостатъчен сън може да накара клетките на възрастните да започнат да стареят по-бързо и има потенциала да отключи множество други заболявания, сред които са множествената склероза, сърдечните заболявания и ракът. Недостатъчният сън означава да получавате по-малко от 7 часа нощен сън.

Ключ 3: Здравословно хранене 

Здравословното хранене заема централно място в процеса на подмладяване. Какви храни да консумирате, за да изглеждате по-млади? Плодовете и зеленчуците очевидно носят огромна полза на организма за забавяне на стареенето. В новата билла брошура ще откриете голямо разнообразие от плодове на достъпни цени - не само свежи, но и сушени, които са не по-малко полезни. 

И все пак на кои плодове и зеленчуци, за които се знае, че имат анти-стареещ ефект, да наблегнете?

  1. Авокадото регенерира клетките на кожата, тъй като съдържа витамин Е, антиоксиданти и фолиева киселина.

  2. Боровинките обогатяват тялото с витамин С, подобряват кръвообращението, нормализират оптималното количеството на вода в клетките и предотвратяват появата на бръчки.

  3. Броколито нормализира теглото заради високото си съдържание на фибри, витамин С и бета-каротин.

  4. Канелата зарежда тялото с енергия и отстранява умората.

  5. Черният шоколад 70% подобрява храносмилането, състоянието на кожата и косата.

  6. Земната ябълка укрепва сърцето и предотвратява стареенето.

  7. Червеното зеле предотвратява появата на бръчки, както и предпазва от рак.

  8. Фасулът намалява нивото на лошия холестерол.

  9. Необработените зърнени храни (като овесените ядки, пшеницата, ечемика) попълват така-необходимия витаминно-минерален комплекс.

  10. Рибата е ценен източник на Омега-3 мастни киселини.

Оказва се, че с малко повече усилия и старания от наша страна, състоящи се в положителна промяна на начина на живот и диетата, процесът на стареене реално не само може да се забави, но и отложи за дълъг период от време, което означава, че ще изглеждате млади до дълбока старост!

 

8 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay