Могат ли студените душове да ви помогнат да отслабнете?

Могат ли студените душове да ви помогнат да отслабнете?

Всички хора си взимат студен душ, за да се охладят, когато им е горещо. Но все повече жени го правят за здравето си, тъй като изследванията свързват студените душове с по-ниски нива на депресия и безпокойство, намалена болка, по-малко възпаление, по-добра имунна функция и повишена производителност.

Но може ли студените душове наистина да ви помогнат да отслабнете? Интернет със сигурност мисли така, с поддръжници, които казват, че студените душове забързват метаболизма ви и ви помагат да изгаряте повече мазнини през целия ден.

И, оказа се, има известна научна основа на твърденията. В края на краищата ниските температури многократно са показали, че увеличават активирането на енергията. В едно проучване на Харвард хората, които са прекарали 10 дни директно в охладени помещения, значително са увеличили нивата на активност на кафявата си мазнина. И хората, които имат по-големи количества кафява мазнина, имат по-нисък индекс на телесна маса, според проучване, публикувано в New England Journal of Medicine.

Ето как работи: Тялото съхранява излишните калории под формата на бели мазнини. Когато повечето от нас се опитват да се борят с мазнините, това е, пред което сме изправени. Въпреки това, тялото съдържа и напълно различен вид мазнини, наречени кафяви мазнини, които всъщност изгарят калории, за да поддържат основната телесна температура, която трябва, за да живеете и да бъдете здрави, обяснява д-р Nitin Kumar, специалист по затлъстяването и теглото HSHS Medical Group. Бебетата са склонни да имат високи нива на кафява мазнина, но с възрастта ни тези нива намаляват. Нещо повече, активирането на кафявата мазнина също намалява, а когато се активира кафява мазнина, тя се превръща в машина за изгаряне на калории.

Но само защото студът активира кафявата мазнина и кафявата мазнина е свързана с по-ниско тегло, не означава непременно, че ледените душове ще ви карат да свалите килограми. Вие ще трябва да прекарате доста време в студена вода, за да получите дори малка полза.

Едно проучване, публикувано в Journal of Clinical Investigation, показва, че хора, които са прекарали два часа на ден в 66 градуса, са загубили от един до два килограма за период от шест седмици. И не, не предполагаме ежедневни студени душове с продължителност от два часа.

'Не съм виждал никакво проучване, показващо голям успех в загубата на тегло чрез добавяне на студени душове", казва Спенсър Надолски, лекар, дипломат на Американския съвет по затлъстяване и автор на предписанието за загуба на мазнини. "Мнозина смятат, че това е революционно, но не е така. Няма да бъде чудесен пробив за вас."

"Вземането на ежедневен студен душ може да ви помогне незначително в най-добрия случай и излишно да ви мъчи"

Охлаждайте се по правилния начин

Ако сте решени да опитате, просто се уверете, че сте сигурни в това. "Опитайте това, само ако нямате нищо против дискомфорта или действително се наслаждавате", казва Надолски.

Превод: ако боли, излезте! Останете в продължение на максимум от 10 до 15 минути, а ако нещо се вцепени или се превръща в бяло или лилаво преди това, излезте. Същото е, ако дишането ви забавя или става трудно. Това може да звучи екстремно, но трябва да внимавате.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay