НЕ правете ТЕЗИ грешки при изваждането на кърлеж в домашни условия

НЕ правете ТЕЗИ грешки при изваждането на кърлеж в домашни условия
Canva

Отстраняването на кърлеж от кожата ви в домашни условия може да бъде рисковано, ако не се направи правилно. Ето някои често срещани грешки, които трябва да избягвате:

Неправилни инструменти: Използването на остри предмети като нокти, карфици или ножове може да причини допълнително увреждане на кожата ви и дори да увеличи риска от инфекция. Винаги използвайте специализирани инструменти за отстраняване на кърлежи, като пинсети с тънки, плоски върхове.

Неподходящ момент: Не отстранявайте кърлежа, ако все още е главата му е прикрепена към кожата. Кърлежите трябва да бъдат отстранени възможно най-скоро, но ако главата им е твърде дълбоко във вашата кожа, оставете го на професионалист.

Недостатъчно почистване: След отстраняване на кърлеж е важно да почистите раната с антисептичен разтвор, като например 70% изопропилов алкохол, за да предотвратите инфекция.

Неправилно съхранение: Ако подозирате, че кърлежът носи лаймска болест (борелиоза) и трябва да бъде изследван, не го смачквайте или изхвърляйте. Вместо това го поставете в контейнер със спирт или замразете, за да го запазите за анализ.

Пренебрегване на симптомите: Ако развиете треска, обрив, мускулни болки или други симптоми на заболяване, предавано от кърлежи, като лаймска болест, потърсете медицинска помощ незабавно. Ранното лечение е от решаващо значение за предотвратяване на усложнения.

Не наблюдавайте мястото: Наблюдавайте мястото на ухапване от кърлеж за признаци на инфекция през следващите няколко седмици. Незабавно уведомете вашия доставчик на здравни услуги, ако забележите зачервяване, подуване или гной.

За да избегнете тези грешки, препоръчително е да посетите лекар веднага щом откриете кърлеж върху кожата си. Те могат безопасно да премахнат кърлежа и да предоставят насоки относно последващите грижи и наблюдение.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay