Няколко неща, които ще се случат с тялото ви, ако качите няколко излишни килограма (2-ра част)

Няколко неща, които ще се случат с тялото ви, ако качите няколко излишни килограма (2-ра част)

Излишните килограми всъщност имат голямо влияние върху здравето. Качването на няколко килограма за една година може да изглежда безобидно, но всъщност излишните килограми имат сериозни последици за здравето. Вкусовите рецептори на хората с надномерно тегло не работят правилно. Те са по-склонни да бъдат депресирани, както и са по-застрашени от проблеми със сърцето.

Ето още няколко последствия от излишните килограми:

8. Излишни килограми водят до ДНК промени

Въпреки че нашите гени не се променят през целия ни живот, нашият начин на живот може да им повлияе, според Helmholtz Zentrum Muenchen. Наддаването на тегло може да промени нашата ДНК и може да има по-опасни последствия, отколкото изглежда. Тази промяна води до повишен риск от диабет тип 2, както за родителите, така и за техните деца.

9. Проблеми с често уриниране

Ако сте забелязали, че сте започнали да посещавате тоалетната по-често от обикновено, може да се наложи да обърнете внимание на това. Това може да е признак на бъбречно заболяване и може да бъде причинено от излишните килограми, които сте качили. Според проучване на Калифорнийския университет - Сан Франциско, затлъстелите хора и хората с леко наднормено тегло имат 7 пъти по-голяма вероятност да имат проблеми с бъбреците идори бъбречна недостатъчност.

10. Проблеми с дишането

Излишното тегло може да доведе до спиране на дишането, когато спите - това се нарича сънна апнея. Това се случва, когато горните дихателни пътища се блокират по време на съни въздушният поток се намалява или дори напълно спира. Мозъкът изпраща сигнал да се събудите и това постоянно събуждане може да ви накара да загубите съня си - което може да доведе до качване на още повече килограми.

11. Допълнителните калории се превръщат в мазнини

Когато превишите дневния си калориен лимит и ядете твърде много, въглехидратните и мастните молекули се превръщат в мазнини от черния Ви дроб. Консумирането на допълнителни калории води до увеличаване на мазнините в тялото и в резултат на това отново се увеличава теглото. За да загубите излишните мазнини, които тялото ви е съхранило, трябва да създадете "калориен дефицит”.

12. Понякога клетките стават ракови

Повишаването на теглото не гарантира, че ще развиете рак, но според проучванията сериозно увеличава риска. Неправилният начин на хранене, тютюнопушенето и пиенето на алкохол също увеличават риска от рак и ви поставят в опасност. Ако искате да промените начина си на живот, започнете с нещо просто - ограничете добавените захари и алкохол и се опитайте да пушите по-малко.

13. Кръвното налягане и нивото на кръвната захар се повишават

Друго нещо, което увеличаването на теглото причинява на тялото ви е, че създава допълнително напрежение върху сърцето и води до високо кръвно налягане. Това увеличава риска от инсулт или развиваща се деменция. Освен това, наднорменото тегло ви излага на риск от развитие на диабет. Тялото с наднормено тегло използва инсулина по неправилен начин. Нелекуваната висока кръвна захар е много опасна и в някои случаи може да бъде фатална.

14. Изведнъж започвате да се чувствате по-разтревожени от преди

Много неща могат да предизвикат безпокойство, но според ново проучване, шансовете за развитие на тревожност могат да се увеличат от количеството на излишната мазнина в тялото. Изследователите забелязали, че жените с наднормено тегло страдат повече от тревожност, отколкото по-слабите.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay