Правилно хранене по време на бременност- от първите дни до третия триместър

Правилно хранене по време на бременност- от първите дни до третия триместър
Pexels

Веднага щом жената види втората черта на теста за бременност, в главата ѝ започват да изникват всякакви въпроси. Един от основните въпроси е кои храни и напитки трябва да избягва и по какъв начин трябва да се храни, така че да дава на плода всички необходими хранителни вещества, витамини и минерали. 

Бременността е голяма физическа промяна - вашето тяло е заето да отглежда изцяло нов човек и в резултат на това вашите хранителни нужди също ще се променят. Отминаха дните, когато "храненето за двама" беше основното правило. Що се отнася до храненето по време на бременност, трябва да се съсредоточите върху качеството на храната, а не върху количеството– консумирайте предимно нерафинирани храни, сложни въглехидрати, много плодове и зеленчуци, стимулиращи мозъка мазнини и много протеини.

Ето какво още трябва да знаете за това какво да ядете и какво да не ядете по време на бременност: 

Най-добрите храни по време на бременност:

Сложни въглехидрати

Правилно хранене по време на бременност- от първите дни до третия триместърPexels

Сложните въглехидрати са бавно разграждащи се въглехидрати, които стабилизират кръвната захар за по-дълъг период от време, което от своя страна означава, че ще се чувствате по-енергични. Те също така са с по-високо съдържание на фибри, което подпомага всички процеси в тялото. Въглехидратите са основен градивен елемент за развитието на бебето. Определено бременността не е подходящият момент да се подлагате на каквато и да е диета.

Храни, които са богати на сложни въглехидрати, са: овесени ядки, киноа, пълнозърнест хляб, хляб с квас, черен ориз, див ориз, леща, черен боб, нахут, грах, сладки картофи и други.

Протеини

Правилно хранене по време на бременност- от първите дни до третия триместърPexels

Бременните жени трябва да приемат от 70 до 100 грама протеин на ден (повечето жени обикновено приемат от 30 до 50 грама на ден), тъй като това е друг много важен макроелемент. Протеините от животински произход са добър източник на желязо, нуждата от което е повишена по време на бременност. Ако не консумирате животински протеин, говорете с Вашия лекар, тъй като може да имате нужда от добавка с желязо и/или В12, за да избегнете риска от желязодефицитна анемия.

Храни, които са богати на протеини: пилешко, пуешко, говеждо, сьомга, треска, камбала, риба тон, сардини, аншоа, яйца, тофу, темпе. 

Плодове и зеленчуци

Правилно хранене по време на бременност- от първите дни до третия триместърPexels

Бременността е период, в който трябва да увеличите приема на плодове и зеленчуци, които са пълни с хранителни вещества и антиоксиданти. Те помагат на тялото да се справи със стреса от бременността. Наблягайте на зелени листни зеленчуци и плодове с ярки цветове. Добре е в диетата на една бременна жена да преобладават плодовете и зеленчуците. 

Консумирайте домати, ягоди, червени чушки, малини, моркови, портокали, праскови, лимони, броколи, спанак, рукола, аспержи, зеле, маруля, ябълки, боровинки, къпини, лук, картофи, карфиол, гъби, тиква и други.

Млечни храни и растителни мазнини

Правилно хранене по време на бременност- от първите дни до третия триместърPexels

Избирайте пълномаслени млечни продукти, които съдържат както протеини, така и мазнини. Те са полезни за развитието на мозъка на бебето и ще ви поддържат сити по-дълго време. Мазнините на растителна основа, като авокадо, маслини, ядки и семена са полезни за бременни жени. 

Добре е да консумирате краве мляко, козе мляко, бадемово мляко, овесено мляко, кокосово мляко, кефир, кисело мляко, твърди сирена, авокадо, масло от авокадо, масло, ГХИ, маслини, зехтин, ядки, ядково масло, семена от чиа, тиквени семки, слънчогледово семе, смляно ленено семе.

Натурални подсладители

Правилно хранене по време на бременност- от първите дни до третия триместърPexels

Мед, кленов сироп, черен шоколад и кокосова захар са добър вариант, когато искате нещо сладко по време на бременност, тъй като те съдържат полезни хранителни вещества и същевременно задоволяват желанието за сладко.

Примерно дневно меню за бременна жена:

Закуска: Овесени ядки с кленов сироп, канела, пекани и замразени малини. 

Междинно хранене: Кисело мляко със замразени боровинки. 

Обяд: Пилешка салата с авокадо и тост от хляб с квас или крем супа от тиква/картофи/броколи. 

Междинно хранене: Твърдо сварено яйце със зехтин и морска сол или ядки и черен шоколад.

Вечеря: Печена сьомга с аспержи или див ориз с билки

А ето и какви са нуждите на организма през различните триместри:

Първи триместър:

По отношение на приема на калории, нещата като цяло трябва да останат същите като преди бременността. Важно е обаче да достигате препоръчителния дневен прием на фолиева киселина (600 mcg на ден), който може да дойде от зелени листни зеленчуци, боб и бобови растения и плодове. Ако приемате пренатален витамин, по-голямата част от приема на фолиева киселина вероятно идва от вашата добавка.

Втори триместър:

През втория триместър би трябвало вече гаденето и липсата на енергия да изчезнат. Но цялата тази енергия изгаря бързо и втория триместър е времето, в което бебето наддава най-много. Стремете се да увеличите приема на калории с приблизително 300 до 350 калории на ден през тези месеци. Добавете повече ядки, семена и зехтин към вашите салати, включете повече кисело мляко и твърдо сирене, както и още повече плодове и зеленчуци. 

Трети триместър: 

Растежът на бебето наистина се ускорява сега и ще трябва да го съобразите с прием на повече калории. Добре е да приемате 400 до 450 допълнителни калории на ден чрез храни като смутита, кисело мляко, гарнирани с ядки и горски плодове, овесени ядки и други храни, богати на фибри. Може да се почувствате малко по-изморени, тъй като сънят става по-труден и събужданията посред нощ стават все по-чести. Стремете се да включите повече богати на магнезий храни като нахут и тиквени семки в диетата си, за да подпомогнете спокойния сън.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay