Спортуването може да ни направи по-щастливи от парите

Спортуването може да ни направи по-щастливи от парите

Официално е: спортуването и тренировките могат да ви направят по-щастливи от парите. Това разбира се важи само при правилните обстоятелства. А тези, които не обичат да спортуват, не бива да се отчайват. Имаме още добри новини, просто продължете да четете.

Ще ви представим няколко проучвания, които изследват връзката между спортуването и щастието, за да бъдете още по-мотивирани, когато тренирате.

Спортуването може да ви направи толкова щастливи, колкото постъпването на 25 000$ в сметката ви.

В едно проучване изследователи от Йейл и Оксфорд попитали около 1,2 милиона американци каква е рутината им, свързана със спорта, докато от друга страна събират данни за произхода им (пол, доход, семейно положение, медицинска история и др.) Това им помогнало да намерят пряка зависимост между щастието и физическата активност.

Оказва се, че хората, които спортуват, оценяват психичното си здраве с 43% по-високо от тези, които не спортуват. Изследователите установили, че всъщност физическата активност е накарала хората да оценят психичното си здраве по подобен начин като хората, които печелят 25 000 долара повече от тях.

Повече физически упражнения не винаги са по-добре

Имайки предвид, това не означава непременно, че трябва да тренирате непрекъснато, с часове. В това конкретно проучване изследователите стигат до извода, че прекаленото физическо натоварване може да бъде също толкова лошо за вашето психично здраве, колкото да не тренирате изобщо. Те видели най-добрите резултати при хора, които са физически активни между 30 и 60 минути, 5 пъти седмично.

Някои спортове ви правят по-щастливи от други

Те открили също, че някои спортове са по-ефективни в това да правят хората щастливи от други. Обикновено това включва отборни спортове, тъй като те позволяват на членовете на отбора да се социализират. Странно е, че аеробиката и колоезденето предлагат същите предимства, въпреки че не са отборни спортове.

20 минути аеробика на ден

И накрая, според едно проучване, проведено от Университета във Върмонт, само 20 минути ежедневна умерена интензивна тренировка, като аеробна тренировка, може да ви помогне да бъдете щастливи в продължение на 12 часа.

И това ако не е достатъчна мотивация, за да започнем да спортуваме...

Станете част от Jenite.bg във Facebook!


0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay