Хранене по интуиция – как се случва и ще проработи ли при вас

Интуитивното хранене показва, че най-добрата диета изобщо не е диета. Вместо строги правила за хранене, ние трябва да се водим от това какво ни се хапва. Въпреки че този начин на хранене може да ви звучи безумен, изследвания показват, че в него има смисъл.

Хранене по интуиция – как се случва и ще проработи ли при вас

От една страна диетите не дават постоянен резултат – 95 процента от хората, които отслабват след диета, си възвръщат килограмите в рамките на пет години. Преследването на "перфектната диета" само по себе си е потенциален риск за здравето. Здравословното хранене е задължително, но фиксирането върху авокадо, кокосово масло и киноа е опасна крайност.

Заради лишенията, които предполагат диетите, те само водят до обсебвания от храна, но имат и по-голямо влияние. Скоро ще започнете да виждате, че диетата не ви носи това, което искате да видите. А тя ще отнеме много от вас – вашето време, пари, благополучие, щастието ви.

И антидотът е интуитивното хранене. Интуитивното хранене може да излекува връзката на тялото ви с храната, която поемате. За разлика от диетите, храненето е спрямо всеки един човек, а фокусът е върху вашето здраве и върху това как се чувствате, а не върху загубата на тегло.

Ако интуитивното хранене се основава на вътрешните ви сигнали, можете ли наистина да се доверите на себе си? Храненето е от основно значение за оцеляването на човека. Всички хора са родени с набор от инстинкти да ядем и саморегулираме приема на храна. Дори малките деца го правят. Проблемът започва, когато израстваме в култура, която замества комфорта и удоволствието около храната с вина, срам и страх. Убедени сме, че яденето на нездравословни неща ще ни направи дебели.

Затова можете да видите и хранителната индустрия. Тя е демонизирала индустриализираната храна като "лоша" и "мръсна". И ако някой реши да хапне нещо такова, за него се смята, че живее нездравословно по асоциация. Докато животът на чиа и кисело мляко и нахут с къри може да звучи добре, този начин на хранене не е устойчив за много хора. Натискът върху хората да се хранят с максимално чисти и естествени храни е изтощаващ.

Разбира се, идеята да се доверите на собствените си хранителни инстинкти може да бъде страшна. Но трябва да го направите. Изследвания показват, че хранещите се интуитивно са по-малко предразположени към болести, свързани с храненето. Те също имат по-висока оценка на тялото и самочувствието си.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay