Шепа орехи за борба с килограмите с напредването на възрастта

Шепа орехи за борба с килограмите с напредването на възрастта

Яденето на шепа фъстъци, орехи, бадеми или всякакъв вид ядки може да помогне за предотвратяване на прекомерното наддаване на тегло и дори да намали риска от затлъстяване, сочат нови научни изследвания.

Възможно е консумирането на нездравословни закуски да бъде заменено със здравословни ядки, което е далновидна стратегия за предотвратяване на постепенното наддаване на тегло, често съпътстващо стареенето. Ядките също ни помагат да се чувстваме заситени по-дълго, което може да компенсира желанието за поемане на нежелана храна.

Според учените, възрастните качват средно по един килограм всяка година. Направено е научно изследване с цел да се установи свързани ли са ядките с дългосрочно увеличаване на теглото. Учените били на мнение, че те са полезна храна, като се знае какъв е приносът им за по-малкия риск от заболявания на сърцето и диабет тип 2.

Изследователите откриват, че консумирането на ядки като важна част от диетата е свързано с по-малко дългосрочно наддаване на тегло и по-малък риск от затлъстяване. Хората, които най-често ядат ядки, качват средно приблизително половин килограм за година, а другите, които консумират ядки съвсем рядко, качват средно около един килограм годишно. Това може да звучи странно, но тези половин килограм се натрупва с времето.

Важно е да се знае, че не говорим за купчини ядки, а само малка шепа на ден, за която е известно, че е около 12 бадеми или може би 10 ореха.

Анализирайки данни за диетите на участниците, изследователите успяват да видят, че тъй като ядките стават главна част от диетата на хората, количеството нездравословна консумация на храна намалява, включително храни като преработени меса, рафинирани зърна и десерти като шоколади, сладкиши, пайове и понички.

Когато увеличите ядките за сметка на другите храни за закуски, има още по-голяма полза, твърдят диетолозите. Постоянният прием на ядки от поне 20-тина грама на ден е свързан с 23% по-нисък риск от качване на 10 или повече килограма или затлъстяване за период от четири години.

Но ролята на ядките в поддържането на теглото надхвърля и това, че действат като заместител на сладкишите. Ядките имат протеин в тях, което ни помага да се чувстваме сити по-дълго, и фибри. И тъй като те съдържат значително количество здравословни мазнини, ще е необходимо повече време за усвояване на въглехидратите и протеините и това също може да ни кара да се чувстваме заситени по-дълго време.

Диетолозите споделят, че повечето им клиенти, които се стремят да отслабнат и обичат ядките, за тях тези факти са чудесна новина. Намират си лесна и удобна закуска, която да държат на бюрото си, може би в индивидуална опаковка, прибрана в дамска или фитнес чанта, така че те винаги са супер удобни и перфектни за хората в движение.

Така че утре, когато се окаже, че искате да хапнете нещо между храненията, изтичайте до магазина за ядките, а не за бисквитките.

И ето една допълнителна полза от тях: Навикът с ядки е полезен за планетата, казват изследователите. В допълнение към въздействието върху човешкото здраве, използването на екологично чисти растителни протеини, като ядки и семена, за заместване на животинските източници на протеини, може да допринесе за насърчаването на глобална устойчива хранителна система.

Автор: Десислава Михалева

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

3 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay