Здравословните проблеми застигат жените, които работят в доминирана от мъжете среда

Ново изследване показва връзка между работната атмосфера и здравето

Здравословните проблеми застигат жените, които работят в доминирана от мъжете среда

Колкото и по-осезаемо да е равенството между половете в по-голямата част от света в 21 век, все още съществуват определени професии, които са доминирани от мъжка работна ръка. За една дама е много трудно да си извоюва място в подобна професионална област, а сега се оказва, че това всъщност крие и риск за нейното здраве.

Проучване на Indiana University сочи, че в работна среда, в която най-малко 85% от служителите са мъже, често се наблюдава промяна в нивата на кортизола (хормона на стреса) при жените. По принцип неговата стойност варира постоянно и се изменя няколко пъти за целия ден. При хората, които са подложени на по-голям стрес обаче, нивата му са доста по-високи отколкото при тези, които се сблъскват с по-малка (определяна като "нормална”) степен на напрежение.

Както вече е известно, редица проучвания показват, че жените по принцип се сблъскват по-често с проблеми като социална изолация, стрес и липса на колегиалност на работното място, а тези ситуации са още по-често срещани, ако дамата работи в среда, доминирана от мъже. Хроничното излагане на подобни стресови фактори може до доведе до понижена устойчивост спрямо редица болести.

Здравословните проблеми застигат жените, които работят в доминирана от мъжете среда

Бианка Манаго, която е съавтор на проучването на Indiana University, твърди, че при жените, които работят в сфера, в която служат предимно мъже, се наблюдава чувствителна промяна в нивата на кортизол, което е особено нездравословно за организма.

"Резултатите от това проучване са особено значими, защото свързват нерегулираните нива на кортизол с възникването на различни заболявания. Проектът предоставя доказателство, че негативната атмосфера на работно място, доминирано от мъже, може да доведе до здравословни проблеми при малкото жени, които заемат различна позиция на същото място”, допълва Кейт Тейлър, която е другият автор на проучването.

A според най-скорошните данни, 9 от 20-те най-разпространени професии в света са доминирани от жени. Сред тях са професии като медицинска сестра в болница и в психиатрия, детски учител, детегледачка и рецепционист.

Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay