Игрите на глада в модния свят

Момичетата "се хранят" с наркотици и топчета памук, преди да излязат на подиума - ще продължи ли това?

Когато говорим за модния бранш, "игрите на глада" не са бестселър, нито касова холивудска продукция. В тях не се разказва за някакъв постапокалиптичен свят от неуточненото бъдеще. Те са реалност, тук и сега. И не са просто "играчка-плачка" - понякога завършват дори със смърт.

Но това всеки го знае. Темата за анорексията, булимията, моделите и всички момичета, които искат да приличат на тях, отдавна започна да се изтърква. И в същото време остава толкова неразрешена, че не можем просто да щракаме с пръсти и да подминаваме новата информация по въпроса. 

Този път тя идва от руската топ манекенка Кира Дихтяр, която описва пред Fox News конкретните методи, чрез които тя и колежките ѝ отслабват, за да бъдат "във форма" за заветните седмици на модата. Те вече започнаха, нека видим на каква цена.

- "Кутии с цигари, ежедневни клизми, лаксативи, хапчета за отслабване с фентермин, "Адерал", лекарства с рецепта, които потискат апетита" - изрежда Кира.

- "Някои модни агенти насърчават момичетата да се дрогират със спийд и кокаин, за да ускорят мятаболизма си и да ядат по-малко!"

- Други девойки в модния бранш се ориентират към методите на хипнозата, за да обуздаят естественото си желание за храна. Срещано решение било също така да ядат топчета памук, за да понапълнят къркорещите си коремчета.

Игрите на глада в модния свят- "Всякакви видове инжекции също стават все по-популярни. От HCG инжекциите, които вървят с диета от по 500 калория на ден, до тироидните инжекции - здравите модели си ги слагат, опитвайки да ускорят тироидната си функция, което се отразява в по-бърз метаболизъм."

- "Една клиентка била принудена от агента си да пишка върху лента за измерване на степента на кетозис, за да се увери, че спазва предписаната от него диета на Аткинс и не приема никакви въглехидрати."

Популярната модна дизайнерка и бивш модел Джаки Кристи също се присъединява към откровенията на Кира и разказва за разтърсваните начини на отслабване, които е наблюдавала:

"От водни хапчета до такива за разграждане и изхвърляне на мазнините - моделите правят всичко по силите си, за да пуснат водата в тоалетната след всеки грам мазнини и водно тегло, преди да излязат на подиума. Виждала съм ги да се подлагат на абсурдни прочиствания и диети: с лимонов сок, с екстремни хапчета и така нататък. Дори съм чувала за такива, които се детоксикират по цял месец преди ревю и тренират по три пъти дневно. Това е лудост!"

Разбира се, подобна вътрешна информация не изтича за първи път от модния свят. Напротив. Благодарение на многобройни скандали, се стигна дотам, че напоследък медиите оптимистично твърдят - "хероиновото" излъчване на момичета като Кейт Мос ще бъде окончателно изместено от далеч по-апетитни форми, наподобяващи тези на Кейт Ъптън. Въпреки всичко обаче, по котешките пътечки все още продължават да се разхождат предимно окльощавели "котета".

Специално за разследването на Fox News, няколко врели и кипели в модния бранш дами споделят причините за настоятелния избор на по-слаби модели:

- "Потребителите четат списанията. Искат да видят в тях хора, с които биха могли да се идентифицират, това им дава повече желание да си купят продуктите. Но дизайнерите показват облеклата си основно пред търговците. Пък и колекциите често се смятат за чернови, които се правят върху манекени с малки размери."

- "Дрехите трябва да се спускат като водопад по подиума, да изглеждат хипнотизиращо, а начинът за постигане на това е роклите, панталоните и останалите предложения да бъдат дълги. Което изисква да бъдат представени върху високи и слаби модели."

- Според други специалисти, дизайнерите не искат моделите да правят по-голямо впечатление от творенията им. "В резултат, избраните момичета обикновено са слаби и андрогенни, за да не сe разсейва публиката от апетитни бедра или пищна пазва.   

Тази година бяха приети специални мерки, за да се предотврати участието на модели с нездравословни навици в седмиците на модата. Израел и Мадрид въведоха минимален индекс на телесната маса (ИТМ). Сдружението на дизайнерите в америка вече изисква представянето на документи за самоличност и преглед от специалист, преди моделите да се включат в ревютата. Така се избягва участието на момичета, които нямат 16 или са започнали да съсипват здравето си. Миуча Прада, Хърв Леджър и Марк Фаст са сред именитите дизайнери, които започнаха да наемат по-закръглени модели.

Въпреки всичко обаче, Кира Дихняр е заснета да тренира в пластмасово облекло, за да сваля по-бързо "излишните" килограми. След което издава следното: "По време на тази модна седмица, единствено Elie Tahari ме отпрати, понеже бях твърде слаба. Предполагам, че трябва да го аплодирам за това!"

Игрите на глада в модния святКира Дихтяр

32 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



15
Не е посочен 11.09.2012|09:15
снимката с огледалото е култова!действително тези жени явно имат някакви психични отклонения,според мен имат нужда от помощ...
14
Не е посочен 10.09.2012|12:57
Ама изобщо не ме интересува - никой не ги кара да правят кой знае каква диета толкова. Учудвам се наистина на подобни болни мозъци.
13
Не е посочен 10.09.2012|11:49
Това ,което ние си причиняваме никой друг не може да ни го причини :)
12
Не е посочен 10.09.2012|11:36
Само си развалят организма тези манекенки и то за едната им професия .
11
Не е посочен 10.09.2012|11:19
500 калории на ден ,това си е адски малко от нормалната норма калории 2500 .
10
Не е посочен 10.09.2012|11:17
Луда работа е да си манекенка
9
Не е посочен 10.09.2012|10:35
Много време ще мине, преди да модата на кльощите да отмине. толкова дълбоко е залегнала и закостена в съзнанието на хората, че ми е трудно да си представя дори как на подиума ще се качи някое нормално момиче, без да бъде обидено от някой комплексар, че е дебело.
8
Не е посочен 10.09.2012|10:03
Не е истина...това което прочетих е достойно за някакъв филм на ужасите. Как може тези жени да се подлагат на такива изродски диети и безумия?! Един ден ще го търсят това здраве, но уви!! Време е всички световни модни агнеции да спрат да насърчават цялото това безумие и да наемат нормално хранещи се жени!!
7
Не е посочен 10.09.2012|10:03
това,която правят със здравето си е наистина страшно и действително повече дизайнери трябва да обърнат внимание на това и да спрат да вземат андрогенни модели!умът ми не го побира,как може да насърчават момичетата да се дрогират,да ядат памук или да пият хапчета!
6
Не е посочен 10.09.2012|09:59
"Виждала съм ги да се подлагат на абсурдни прочиствания и диети: с лимонов сок, с екстремни хапчета и така нататък. Дори съм чувала за такива, които се детоксикират по цял месец преди ревю и тренират по три пъти дневно. Това е лудост!" - ЛУДОСТ!
5
Не е посочен 10.09.2012|09:55
тези момичета са с болни мозъци! Това не е нормално!
4
Не е посочен 10.09.2012|09:46
То не е само мозъкът им! А и самите хора в този бранш!
3
Не е посочен 10.09.2012|09:22
Това си е чиста лудост! Въобще не е нормално това за мен!
2
Не е посочен 10.09.2012|09:03
Снимката с огледалото е много силна и много точно показва как мозъкът на тези момичета се гаври с тях
1
Не е посочен 08.09.2012|15:20
Господи, каква страшна лудост! Преди време бях чела една статия за супер анорексична манекенка, която се появява на някакво ревю. Публиката била толкова възхитена, че станала на крака да я гледа, аплодира и снима. Или пък известната корица на Воуг с Адел и катастрофално ниските й продажби. Кейт Мос си е пример сам по себе си. Истината за мен е, че не толкова дизайнерите са за бой, колкото ние самите като потребители. Ако предпочитаме с консуматорския си избор неща с изображения на нормални жени, а не болни деца, и самите дизайнери ще започнат да търсят такива модели, защото знаем, че парите правят всичко. Но докато ахкаме по анорексички, такива ще ни представят.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay