Изключих 12 храни от менюто си и това направи начина ми на живот още по-здравословен

Изключих 12 храни от менюто си и това направи начина ми на живот още по-здравословен

Когато бях на 18, започнах да мисля за храните, които ям. Това беше предизвикано от думата "нездравословна храна", която прочетох някъде. Също много ми беше жал за животни, като крави, овце и прасета. Реших да се откажа от месото и като цяло започнах внимателно да следя какво ям. Прочетох научни статии и се опитах да разбера как да заменя нормалните (но не винаги здравословни) храни. Не всички около мен разбраха моята позиция, но сега, 15 години по -късно, изобщо не съжалявам за решението си.

Ще ви споделим някои здравословни алтернативи на добре познати и консумирани от всички храни:

1. Картофи срещу карфиол

Пюрето от карфиол е с по-ниско съдържание на калории от картофеното пюре и тези 2 ястия имат почти същия вкус. Също така може да се смесят картофи и карфиол в съотношение 1: 1 и да се добавят малко пресни билки, вместо сол. По този начин получавате класическо, но по-диетично ястие.

2. Пшенично брашно срещу черен боб

Като замените пшеничното брашно с черен боб във вашите сладкиши, ще получите ястия без глутен с допълнителна доза протеин. В допълнение, бобът е много вкусен, въпреки че много хора не мислят така. Когато готвите нещо с тесто, можете да замените 1 чаша брашно с 1 чаша пасиран черен боб.

Повярвайте ми, качеството на вашите сладкиши няма да се понижи. Напротив, готовото ястие ще придобие много интересен и несравним вкус.

3. Маруля срещу спанак

Защо някой би сменил един вид зелен зеленчук за друг? Факт е, че спанакът съдържа 2 пъти повече калий, протеин, калций, желязо, ниацин и витамини А, В и С от всеки друг зелен листен зеленчук.

Освен това е с високо съдържание на фибри и минерали, включително магнезий и фосфор. Почти невъзможно е да се намери разликата във вкуса, но спанакът има по-голяма хранителна стойност от марулята.

4. Кафе срещу цикория и матча

Всички пият кафе, но много малко хора знаят, че 1 чаша кафе съдържа около 95 mg кофеин. Прекомерната консумация на кофеин може да причини гадене, тревожност, сърцебиене и безсъние.

Цикорията също ви ободрява, но не съдържа кофеин. Също така има матча, зелен чай на прах с ефекти, които са много по-меки от тези на кафето. В допълнение, матчата съдържа L-теанин, аминокиселина, която помага за намаляване на стреса. За съжаление, не много хора знаят за тази здравословна напитка.

5. Картофени чипсове срещу пържен нахут

Приятно е да хапвате чипс, но това не е наистина добре за вашето здраве. Ще се изненадате да научите, че нахутът, пържен, с любимите ви подправки, има почти същия вкус и е също толкова хрупкав. Тази алтернатива също е богата на фибри и магнезий, минерал, който е важен за контролиране нивата на кръвната захар и функционирането на нервната система. 

6. Месо срещу тофу

Тофу е храна от соево мляко, която е отличен източник на протеини и съдържа незаменими аминокиселини. Ако искате да се откажете за известно време от месото, този соев продукт може да се превърне в чудесен заместител.

Между другото, тофуто е толкова "неутрално", можете просто да го мариновате в любимия си сос и да получите желания вкус. Самата храна е практически безвкусна.

7. Сладолед срещу замразени банани

Трудно е да си представим лятото без сладолед. Но не е много добре да ядете много сладолед, защото е твърде калоричен и съдържа много захар. Замразените банани, смлени в блендер, са лек, естествен десерт без допълнителна захар или млечни продукти. Този сладолед е вкусен и достатъчно лек, за да му се наслаждавате колкото искате.

8. Майонеза срещу авокадо

Майонезата, която много хора използват в ястията си, обикновено се прави от яйца, масло и киселина, като оцет. Но ежедневната консумация на майонеза може да бъде вредна за човешкото здраве, тъй като майонезата често е с високо съдържание на наситени мазнини.

Авокадото съдържа също толкова мазнини, но това е съвсем различен вид. Този плод е богат на здравословни мазнини и хранителни вещества и съдържа около 20 витамини и минерали.

9. Тортила срещу маруля

Това не е идеален заместител, но отказването от въглехидрати в полза на прясна маруля от време на време е добро решение. Всеки сандвич става по-здравословен, ако замените хляба с лист маруля. По този начин можете да увеличите броя на хранителните вещества в любимата си закуска. В моята къща изобщо няма хляб и отдавна съм свикнала да правя сандвичи с маруля и осъзнах, че е наистина вкусно.

10. Овесени ядки срещу киноа

Киноа и овесени ядки са здравословни и принадлежат към балансирана и здравословна диета. Но те имат няколко разлики: чаша киноа съдържа 8 грама протеин, докато същото количество овесени ядки съдържа само 6 грама.

Киноата също превъзхожда овесените ядки по качество на протеини и съдържа повече фибри. Ето защо, за да направите диетата си по-разнообразна, можете да замените овесената каша с каша от киноа.

11. Захар срещу ябълково пюре

Ябълковото пюре може да осигури необходимата сладост без допълнителни калории. Докато една чаша неподсладено ябълково пюре съдържа само около 100 калории, чаша захар може да съдържа над 770 калории. Разликата е очевидна.

12. Риба срещу ленено семе

Рибата е богата на омега-3 киселини и протеини. Но ако сте алергични към морски дарове, ленът е чудесен заместител. Той е с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, точно като рибата.

Вече 15 години не ям риба, месо, брашно, бързи храни и други храни, без които много хора не могат да си представят живота си. Имаше моменти, когато хората около мен не можеха да разберат и осъждаха диетата ми, защото смятаха, че не можем да живеем без да ядем месо. Но сега съм на 33 и се чувствам страхотно.

Не усещам, че се ограничавам, защото просто се грижа за здравето си, както физически, така и психически. Не гладувам, просто изграждам диетата си така, че тялото ми да получава всички необходими вещества. Като се има предвид факта, че всичките ми изследвания са нормални, планът ми работи. Чувствам се също страхотно, че живея и се храня както искам и не изневерявам на моралните си принципи. Но ако искате радикално да промените хранителните си навици, съветвам ви първо да се консултирате с лекар.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

5 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay