Изпитвате ли необяснима умора, хищен апетит, тежест в гърдите или гадене?

Първи симптоми на бременност

Изпитвате ли необяснима умора, хищен апетит, тежест в гърдите или гадене?

Ясно е, че най-красноречивият симптом на ранна бременност е закъсняващ или отсъстващ менструален цикъл. Докато се стигне до него, някои жени вече знаят, че са забременели, защото понякога първите симптоми се проявяват в рамките на първите 7-8 дена от зачеването.

 

Прочетете внимателно какви са всички по-разпространени промени в тялото и усещанията на бременните жени и ги запомнете. Обърнете внимание обаче, че почти всички могат да са в резултат на ПМС, на стрес или на прием на хормонални противозачатъчни средства.

 

Умора
Чувството за необяснимо изтощение или умора често се появява още в първата седмица след зачеването. Много жени разказват, че режимът им на сън се е променил или че още в 19 ч. са способни да заспят пред телевизора или дори някъде извън къщи - в заведение, превозно средство.

 

Прокървяване
При вгнездяването на оплодената яйцеклетка може да се появи прокървяване. То често е един от най-ранните симптоми. Около 6-12-тия ден от зачеването ембрионът се вгнездява в маточната стена. В този период при някои жени може да се появят коремни спазми, придружени със зацапване, подобно на това в началото и края на менструалния цикъл.

 

Напрежение в гърдите
Може да се прояви една или две седмици след зачеването. Гърдите стават чувствителни на допир, могат да са болезнени, подути или по-тежки. Понякога кожата около зърната потъмнява.

 

Гадене
Този добре познат и любим дори на филмите симптом се проявява в периода 2-8-ма седмица от зачеването, но не е задължителен. Ако ви сполетява обаче, със сигурност ще е в сутрешните часове. 

 

Болки в кръста
Болките ниско в кръста се появяват още в първите седмици и е възможно да съпровождат цялата бременност.

 

Главоболие
Главоболието може да се прояви в ранната бременност и лекарите го обясняват с повишаване на хормоналните нива в организма.

 

Промяна в настроението
Хормоните са виновни и за честата смяна на настроението. Необяснимото редуване на радостни емоции с раздразнителност е много типично за бременността и то за целия й период.

 

Повишен апетит
Възможно е да се засили желанието ви за определени храни, включително такива, които не сте харесвали досега. Много жени изпитват невероятен апетит и увеличават двойно, дори тройно дневния си прием на калории, което не е препоръчително.

 

Често уриниране
Около 6-8 седмица от зачеването посещенията ви в тоалетната може понякога и да са на всеки 20 минути.

 

Кървене от венците
Освобождаването на прогестерон предизвиква омекване на лигавиците, като по този начин подготвя влагалището и маточната шийка за раждането. В комбинация с увеличената циркулация, повишените нива на този хормон може да ви направят по-податливи на кръвотечения от носа и венците. Използването на овлажнител за въздух е добра идея при този проблем.

 

Акне
Бременността може да доведе и до появата на пъпки, защото мастните жлези увеличават производството си. От друга страна, ако преди да забременеете са ви се появявали преди цикъл, сега допълнителният естроген може да ги прогони.

 

11 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay