Емил Джасим: „Говорете с децата си, тогава всички проблеми намират решение“

Разберете повече за кампанията "Родителски срещи в бар"

Емил Джасим: „Говорете с децата си, тогава всички проблеми намират решение“

Как да поддържаме връзка с детето си? Как да говорим с него за проблемите, които го вълнуват? Как да започнем разговора за употребата на алкохол, без да го притесним?

Отговори на тези въпроси дават участниците в Националната кампанията против употребата на алкохол от деца: "Родителски срещи в бар". Родители, учители, психолози се събират в неформална обстановка и в рамките на 1-2 учебни часа търсят решение как заедно да отложат първата среща на децата с алкохола. Те вярват, че един малък разговор може да направи голяма промяна!

Емил Джасим е учител по история. Организира и участва в родителски срещи вече 4 години. Вярва, че учителите и родителите имат обща задача - да направят децата си по-добри и успешни самостоятелни хора. Срещнахме се с него, за да ни разкаже за предизвикателствата пред съвременния родител и начините, по които успешно да се справи с тях.

- Защо решихте родителските срещи да се провеждат точно в бар?

Беше много важно да намерим среда, която да е различна от училищната, която да успее да превърне този малък разговор на голяма тема в истински разговор. Защото извън формалността на класната стая родителите започват да гледат на учителите повече като на хора, отколкото на ходещи институции.

- Кой може да се включи в тези срещи?

Абсолютно всеки родител, който има интерес. Срещите ги провеждаме и съвместно с учители. Нашата цел да ги убедим, че те могат да се справят и да бъдат полезни на децата. Аз съм убеден, че българският учител, какъвто съм и аз, е много креативен, уравновесен, способен. Той е много загрижен за българските деца.

Емил Джасим: „Говорете с децата си, тогава всички проблеми намират решение“

- А българският родител загрижен ли е?

Разбира се, че е загрижен. Има едно връщане на родителя към процеса на възпитание и най-вече на комуникацията с учителите. Това е добър знак. Голяма част от настоящите родители живеят във време, в което е много трудно да се оцелява, дори чисто физически. Налага им се да работят две работи. Понякога дори едната отнема изключително много от времето им.

Според мен българският родител не е виновен, че го е нямало известно време. Ние не трябва да го укоряваме, защото той има нужда от подкрепа. Той иска да сподели проблемите, несигурността, дори незнанието си.

На последния ни семинар в Пловдив си говорихме, че има шофьорски курсове, но няма курсове по родителство, в които да те учат как да реагираш в една или друга ситуация. Затова първоначалното име на кампанията ни беше "Училище за родители”. Защото човек може да се подготви за всичко, но за родителството не е съвсем така. С тази кампания ние искаме да подкрепим и да помогнем на родителите.

- Кой е смисълът, на който се крепи кампанията?

Ние от "Център за образователни инициативи" вярваме, че създаването на достойни български граждани се крепи върху триадата: дете – родител - учител. И всяка една от страните би следвало да е в постоянна връзка с другите две. С кампанията "Родителски срещи в бар” се стремим да възстановим това взаимно доверие. Засега мисля, че ни се получава.

- С какви проблеми идват родителите при вас? За какво най-често търсят съвет?

Най-големият проблем за тях е как изобщо да започват разговора за употребата на алкохол с децата си. Как да направят така, че да не липсват от живота на децата си. Яна Алексиева – психологът в нашия екип ни научи, че не е задължително човек да прекара 3 часа с детето си, в които го слуша с половин ухо. Много по-добре е да отдели 20 или 30 минути, но времето, прекарано с детето, да е пълноценно. Родителят да го изслуша.

Това, което призоваваме родителите е да изслушват децата си и да разговарят с тях. 
Основната ни цел е превенция на първата употреба на алкохол, изобщо на ранната употреба. Защото когато веднъж колата се обърне, после е по-сложно. Ние се опитваме реално да предпазим децата от този проблем.

Емил Джасим: „Говорете с децата си, тогава всички проблеми намират решение“

- На каква възраст трябва да започнем да говорим с децата си за употребата на алкохол, за да ги предпазим от прекалено ранната му употреба?

3-4 клас, т.е. 9-10-годишни. Родителските ни срещи са точно с родители на деца в тази възраст. И всички учители единодушно се съгласиха, че това е най-подходящият момент. Тогава още не се е появило това изкушение пред децата, не са се променили вкусовите им рецептори, така че алкохолът да не им люти.

- Каква е основната причина за ранната употреба на алкохол от деца?

Липсата на комуникация и натискът на средата. Представете си, отива детето на рожден ден или на някакъв друг купон и някой казва "Айде да отворим една бутилка вино и да я изпием” или "Айде да си отворим по една бира”. Детето, особено на 12- 13 години, започва да се оглежда в мнението на другите. Авторитетът на родителя и единствения учител от начален курс изчезва. И тогава детето, за да не бъде помислено за смотано, казва "Ок, айде ще изпия една чаша вино”.

Нормално е да опитват нови неща, въпросът е какви да бъдат те. Защото това може да бъде каране на скейтборд, тренировка по хокей или авиомоделиране. Тук е ролята на родителя. Ако той не изпуска връзката със своето дете, тогава всички проблеми намират решение.

Нашата идея не е да им обясним колко страшно и ужасно нещо е алкохолът, защото той присъства в нашия бит, култура, празници. Въпросът е в това как и кога употребяваме алкохол. Защото едно е да го употребяваме от радост или от мъка и съвсем друго от сутринта. Това, което се опитваме да кажем е, че "има време”. Сега е време за други неща – да изживееш детството си.

- Кой е най-важният съвет, който всеки родител трябва да знае относно общуването с децата си?

Просто да общуват. Да ги слушат внимателно и да говорят с тях като с равни. Да им обясняват и да търсят различни начини да стигнат до сърцата им. Да имат търпение. Децата, най-вече тийнейджърите, минават през различни фази и са необходими различни подходи. Важно е човек да подкрепя детето си, но без да бъде мекушав. Той може да оказва подкрепа, но и да е много категоричен относно правилата и нормите, които поставя.

Тук можете да намерите още практични съвети, които ще ви помогнат да общувате по-лесно с децата си.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

3 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay