Покровителката на виетнамската кухня в България

Ан Фам води блог и организира уникални кулинарни събития

Покровителката на виетнамската кухня в България

Тя е Ан Фам – усмихнатата виетнамка, отрасла в България. С удоволствие запознава българина (и всички желаещи) с кухнята на Виетнам. Координатор е на кулинарното училище Amuse Bouche и е водеща на тематични виетнамски вечери, чиято цел е да разпространят това познание. И определено има защо – както ще разберете след мъничко, кухнята е много балансирана и здравословна. А и в кулинарията граници наистина не съществуват.

С какво се храни един виетнамец в България?
Зависи кога е дошъл. Аз съм дошла на пет годинки. Обичам виетнамската кухня така, както обичам и българската, без шкембе чорба. Мога да готвя почти всичко, без шкембе чорба! Иначе, както българинът изживява културен шок, когато за първи път отиде във Виетнам, така и виетнамецът трудно свиква с кухнята, която е коренно различна от неговата. Във Виетнам много важно е балансирането между месо и зеленчуци.

Най-основната разлика е, че във Виетнам хората се хранят с много по-разнообразна храна. Сервират се различни порции. В една вечеря може да има парче риба котлет, скариди, друго месо, купа с бульон, зеленчуци, и всеки си взима по малко. Поднасянето на огромна пържола, с гарнитура пържени картофи със сирене, изцяло е извън Фън Шуй на виетнамеца.

Коя азиатска кухня най-много се доближава до виетнамската?
Може би тайландската, но пак няма толкова общо. Източна Азия е огромна, така че разнообразието в националните кухни също е такова. Да не говорим, че всяка страна сама по себе си е разделена на региони. Дори в малка България, в различните райони, се консумират различни неща.

Китайците например използват много захар, нишесте, пържат, панират много. При виетнамската кухня нещата са много по-балансирани, няма дълга обработка.

От японска кухня интересуваш ли се?
Интересувам се от всякакви националности. Обичам да експериментирам. Наскоро правих суши, в което запазих само ориза, маринатата и норито. С всичко останало импровизирах с луканка, сирене, кашкавал, кисели краставички. Един истински суши-майстор би ме заплюл!

Покровителката на виетнамската кухня в България

Намираш ли нещо общо между виетнамците и балканците?
Разбира се, че има сходни неща. Българинът принципно отрича нещо по презумпция, когато не го познава. Това е и една от причините да започна да водя своя блог, в който описвам Виетнам и неговата култура, храна, обичаи, както и да организирам курсовете, посветени на виетнамската кухня. За да може хората да научат колкото се може повече.

Какво е твоето цялостно усещане за балканската кухня?
Като цяло, не е особено здравословна. Слава Богу, поне е вкусна! Защото има нездравословна кухня, която и вкусна не е. Например немската!

Но да се върнем на въпроса - нормално да е така. Всичко зависи от климата, от региона, от културата, от това до каква степен е урбанизирана една страна. Когато си овчар в Родопите, със сигурност трябва да се храниш със здрава храна.

Няма как да не те попитам... Кое е най-странното месо, което си приготвяла и опитвала?
О, това са просто туристически атракции, историята с кучешкото месо имам предвид. Никой обикновен виетнамец, на вечеря да кажем, няма да си сготви такова месо. То със сигурност е и много трудно за обработка. Време е хората да се ограмотят на тази тема. Всъщност много народи ядат кучешко месо.

В Китай, Тайланд, Корея, също се консумира кучешко месо, но българинът знае единствено за виетнамците, вероятно заради големия брой виетнамски строители, които са живели тук по време на социализма.

Още за виетнамската кухня и специализираните курсове, посветени на нея и организирани от Ан Фам, може да прочетете в Kulinar.bg

9 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



38
Не е посочен 10.04.2013|01:16
@admin: бихте ли махнали последните ми постове (включително и този), защото имам техничски проблем с писането и се получава боза :)
37
Не е посочен 09.04.2013|15:17
Отговор на коментар #24 и #25 Змиорката не е влечуго, а много вкусна речна риба от нашите географски ширини.. А "дълголетните" българи са на първо място в Европа по смърт, причинена от нездравословно хранене, по данни на Световната здравна организация за 2011 г.
36
Не е посочен 09.04.2013|15:14
Отговор на коментар #24 и #25 Змиорката не е влечуго, а много вкусна речна риба от нашите географски ширини.. А "дълголетните" българи са на първо място в Европа по смърт, причинена от нездравословно хранене, по данни на Световната здравна организация за 2011 г.
35
Не е посочен 09.04.2013|15:09
ddf
34
Не е посочен 21.12.2012|14:18
Може и повечето неща да са вкусни и за да се обеди човек трябва да ги опита.
33
Не е посочен 21.12.2012|11:47
Абе то по продуктите може да разбереш.
32
Не е посочен 21.12.2012|11:45
Не съм опитвала тяхната кухня, но като чели нямам и желание. Имам чувството, че нещо ще липсва и няма да ми е вкусна.
31
Не е посочен 21.12.2012|09:09
Обичам да се придържам към нашата кухня но не е лоша идея човек да пробва и нещо по различно.
30
Не е посочен 20.12.2012|19:15
Българската кухня е хубава, но ние сме свикнали с нея, затова на мен ме се иска да опитам нещо по - различно.
29
Не е посочен 20.12.2012|19:13
Обичам да експериментирам, и бих искал да опитам и виетнамска кухня.
28
Не е посочен 20.12.2012|18:18
Никога не съм пробвала от тяхната кухня но сигурно ястията ще са вкусни.
27
Не е посочен 20.12.2012|16:09
Много приятно за чтене интервю!
26
Не е посочен 20.12.2012|16:04
Хм, много интересен блог, до сега не бях се натъквала на него. Преди време бях правила една фюжън яхния с такъв екзотичен привкус, която много ми хареса, така че непременно ще разгледам и този блог.
25
Не е посочен 20.12.2012|15:03
Явно виетнамката не познава автентичните български ястия, които българинът е хавал не като празнично меню, а като жедневно такова, те са наистина здравословни и вкусни, как иначе бихме могли да се наредим сред най-дълголетните нации.
24
Не е посочен 20.12.2012|13:26
А, не мисля,че българската е най-вкусна, не можем да кажем без да сме опитали всичко, на мен ми е интересно, е не бих яла змийорки и тем подобни влечуги,но ми е интересно да опитам някои неща :)
23
Не е посочен 20.12.2012|13:22
Аз пък нямам желание да опитвам тяхната кухня.
22
Не е посочен 20.12.2012|13:20
Не давам за нищо българската кухня. Каквото и да се говори, тя е най - вкусната.
21
Не е посочен 20.12.2012|13:16
Много интересна статия, наистина е доста забавно да разбереш за културата и храната на друг народ,особено толкова далечен :)
20
Не е посочен 20.12.2012|12:26
Много добре се е сетила!
19
Не е посочен 20.12.2012|12:07
Изглежда голяма сладурана тази жена!
18
Не е посочен 20.12.2012|11:53
Много интересна статия,източната кухня става все по-интересна за българите и всеки иска да експериментира вече с повече продукти и е готов да изпробва какво ли не :)
17
Не е посочен 20.12.2012|11:47
Така е,много интересни неща има, азиатската кухня наистина е много интересна и различна от нашата и определено на човек му се приисква да опита от всичко,което може ;)
16
Не е посочен 20.12.2012|11:37
много може да се научи за кулинарията от тази жена ;)
15
Не е посочен 20.12.2012|11:37
хах :) Явно не само виетнамците ядат кучета, наистина доста стара представа,вече знаем,че и корейците го правят :D ужасно! :) Иначе статията е много интересна,на мен ми е много интересна азиатската кухня,наистина е много разнообразна и странна :)
14
Не е посочен 20.12.2012|11:31
А дали виетнамците не си хапват и котки и кучета:) В един квартал живееше виетнамско семейство и около тях котки и кучета не можеха да се задържат дълго:)
13
Не е посочен 20.12.2012|11:28
много интересна статия , както само ми се готви напоследък и се интересувам :)
12
Не е посочен 20.12.2012|11:21
Нищо тяхно не съм опитвала може и да им е вкусна кухнята.
11
Не е посочен 20.12.2012|11:20
Интересувам се от кулинария, но до сега да си призная не съм попадала на този блог, а наистина има интересни рецепти, макар че екзотичните продукти у нас малко трудно се намират особено в провинцията.
10
Не е посочен 20.12.2012|10:10
Аз до колкото знам, виетнамската кухня е малко по-тежичка, отколкото японската и китайската, малко по-мазничко си хапват във Виетнам :)
9
Не е посочен 20.12.2012|10:02
" Обичам виетнамската кухня така, както обичам и българската, без шкембе чорба. Мога да готвя почти всичко, без шкембе чорба! " - Ахам, ама иначе може да готви кучешко месо. Кое е по-гадното- не знам...
8
Не е посочен 20.12.2012|10:01
"В Китай, Тайланд, Корея, също се консумира кучешко месо, но българинът знае единствено за виетнамците, вероятно заради големия брой виетнамски строители, които са живели тук по време на социализма." - Е, какво да се ограмотяваме?! Аз лично не искам дори да го виждам на тепсия това кучешко месо, камо ли да го ям!
7
Не е посочен 20.12.2012|09:13
Има доста виетнамци в България,които си мислят,че живеят като царе,след този глад във Виетнам....
6
Не е посочен 19.12.2012|18:44
сигурно, не са нашенски
5
Не е посочен 19.12.2012|18:43
ще хапна някой ден
4
Не е посочен 19.12.2012|18:00
странни са им яденетата
3
Не е посочен 19.12.2012|18:00
изглежда вкусно
2
Не е посочен 19.12.2012|17:26
но ще се пробвам
1
Не е посочен 19.12.2012|17:26
нищо тяхно не съм ял
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay