Историята на "Черния петък"

Историята на "Черния петък"

Черен петък е ден за масово пазаруване в САЩ. На този ден, който е последният петък от месец ноември, търговските обекти правят огромни намаления на стоките и денят минава в лудо пазаруване. Намаленията на цените в САЩ са наистина огромни и хората купуват разнообразни неща, като с този ден се слага началото на лудото коледно пазаруване.

Терминът "Черен петък" за пръв път се появява във Филаделфия в началото на 1960-те години. С него служители на местната полиция са наричали петъка след Деня на благодарността заради големите задръствания по пътищата. 

Има много теории за произхода на термина "Черен петък". Едната от тях е, че името произлиза от задръстванията по пътищата и от големите маси хора по улиците.

Друга теория за произхода на името е, че то идва от времето, когато собствениците на магазини са водили записки на ръка и в тефтери. С червено те отбелязвали, когато са на загуба, а с черно, когато са на печалба. Черният цвят в тефтерите започвал да се ползва именно през ноември, когато хората са започвали да пазаруват повече заради наближаващите празници.

Докато думата "черно” може да се свърже с печалба, често е използвана и в дните на катастрофи на фондовите пазари. Например, през Черния петък на 29 октомври 1929 г., фондовите борси се сриват и започва Голямата депресия.

Тези сривове – "Черните дни” – водят началото си с една от най-ранните катастрофи на фондовите пазари в САЩ през 1869 г. Тя е предизвикана от спекуланти, водени от Джей Гулд и Джеймс Фиск, който се опитват да сринат пазара на златото. В началото на септември те закупуват колкото могат повече кюлчета, причинявайки скок на цената на златото. Те също така се обръщат за помощ към Абел Корбин, зет на президента Одисес С. Грант. Те искали той да убеди президента да ограничи наличността на метала, което би довело до още по-висока цена.

Която и от тези истории да е вярна за произхода на Черния петък, този ден набира голяма популярност през годините и става традиция. Лека по лека черния петък излиза извън пределите на САЩ и вече в много европейски държави се състои такава кампания, наречена "Черен петък". България не е изключение. Вече от няколко години в България има Черен петък, като първоначално тези големи намаления бяха най-вече в онлайн магазините. 

Голяма част от българите са скептично настроени към Черния петък и са на мнение, че става дума за изкуствено завишени цени няколко дни преди Черния петък и в последствие намалени с 30, 50, 70%. Има много доказани случаи на такива измами, но има и наистина изгодни оферти на днешния ден. Вие какво мислите по темата и пазарувате ли на Черния петък?

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay